U starom duhu

FOTO Zavirite u čarobnu morsku palaču modnog dua Boudoir

FOTO Zavirite u čarobnu morsku palaču modnog dua Boudoir
Foto: Dom i vrt
1/10
18.07.2013.
u 00:15

U palači Dešković ljetni je dom modnih dizajnerica koje ga predano uređuju

Mošćenicama, jednom od najljepših istarskih gradića i jedinom koji, osim Brseća, ima pogled na cijeli Kvarnerski zaljev, pa kad je lijepo vrijeme jasno se vide Cres, Krk i Rijeka, svoj ljetni stan imaju poznate dizajnerice brenda Boudoir, blizanke Morana Saračević i Martina Čičko Karapetrić sa svojim obiteljima. – Naša kuća građena je oko 1600. godine, i jedna je od tri palače sagrađene u Mošćenicama. Jedina ima vlastito dvorište i vlastitu šternu – priča Martina.

Martina i Morana u Mošćenicama su okružene obiteljskim naslijeđem – portretima predaka, albumima iz art deco doba, slikom raspela s muzičkim mehanizmom...

- Naši su preci jedini imali vodu, bunar, pa su čak neko vrijeme i zarađivali prodajući vodu. Tu je živjela obiteljska loza Deškovića, moreplovaca. Obitelj je to s bakine strane, koja je bila priznata kitničarka Đurđica Čičko, čiji je pak tata Dragomir Dešković. Tijekom rata, dok je Istra bila pod Italijom, stavio je on talijansku zastavu na kuću pa je zbog toga morao pobjeći u Zagreb gdje je našao stan kao podstanar kod svoje buduće žene, naše bake Đurđice Čičko.

U predsoblju je ispod portreta prapranone i nona starinski rekamije, tj. mjesto za odmor i telefoniranje

U Mošćenice smo se vratili puno godine poslije rata, zatekli posve devastiranu i pokradenu kuću. No ipak je ostalo nešto namještaja. Ali ne i umjetnina koje je praprapranono donosio s putovanja po morima – kaže Martina, koja sa suprugom Edom ima troje djece, Bornu, Ivora i Irmu. A da im je u krvi preuređivanje palače kojega su se primile od mladosti, dokazuje i veselje zbog toga jer se Borna upisao u srednju drvodjeljsku školu, s odjelom za restauratore. Zatečeni su namještaj uredili i dopunili novim komadima u stilu koji pristaje uz njega.

Martinina starinska verzija sobe, čijim politurama nije mijenjana boja, primjer je ispunjene želje za udobnošću

Martina je ostavila izvorni tamni ton namještaja, a Morana je svoj sav obojila u ružičasto i bijelo, i još dekorirala cvjetnim ukrasima.

Preuređivanje, kaže Martina, čini se traje “od rođenja”. U donjem dijelu palače tri su sobe i kuhinja s dnevnim boravkom i kupaonicama. Gore su dodane još dvije tavanske sobe za djecu. Morana i njezin suprug Mirjan imaju kćeri Lindu i Iris. Treba im prostora za ljetni odmor.

Pet je brodića djelo lokalnog umjetnika! Mali su jedrenjaci postavljeni na komodi i posvećeni djeci Martine i Morane

Sreća je da vole preuređivati stare komade namještaja. To im se čini puno šarmantnijim nego kupovati nove. Lani su na otpadu našli stari art deco stolac, obojili ga u bijelo, dodali zlatne detalje, tapecirali bijelim skajem i smjestili ga u zagrebački dućan. Naravno da su ljetnoj palači najintrigantnije Moranina i Martinina soba. U kući su krasni rekamijei, počivaljke za čitanje ili kratki odmor. Tri ih je – jedna krem boje je u hodniku, u Moraninoj sobi je s ružičastom presvlakom, a u Martininoj je žute boje uz “pasent” foteljicu.
Moranin rekamije opremljen je još i ružičastim kristalima umjesto gumba da bi se dobio “obvezni” dekadentni štih, toliko tipičan za “budoarke”!

NE PROPUSTITE: VIDEO Poigrajte se tkaninama i dom odjenite u novo ruho

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije