Slatki Božić

FOTO Zavirite u blagdanski dom Suzy Josipović Redžepagić

FOTO Zavirite u blagdanski dom Suzy Josipović Redžepagić
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/11
25.12.2012.
u 00:20

U uređivanje kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka uloženo je puno živaca i kredita.

"Mama zna" jedan je od najboljih naziva za kuharicu u kojoj je dobro predstavljeno nečije kulinarsko umijeće, a dogodilo se da taj naziv nosi kuharica Suzy Josipović Redžepagić, žena od koje se najmanje očekivalo takvo znanje i umijeće. I to samo zbog predrasuda, jer je Suzy dugogodišnja šefica modne agencije Suzy Models, vezana za ljepotu druge vrste koja, smatra se, ne prlja ruke kuhinjskim poslom. Baš suprotno! Mama koja zna, u toj je priči ljepotica Suzy, s tri kćerke i suprugom Narcisom Redžepagićem koji voli i poštuje tu, tobože neočekivanu vještinu svoje žene.

Dvije godine Suzy je uporno kuhala i sama fotografirala jela čije je recepte prikupila u kuharicu koje joj je objavio renomirani izdavač Algoritam, a uredio još poznatiji kulinarski znalac Radovan Marčić, strogi sudac tv-natjecanja MasterChef.

Stakleni stol je produživan, a sada su zaključili da je hladan pa će staklo zamijeniti drvenom plohom

Znati da su Marčiću potekle suze kad je shvatio kako pred sobom ima kuharicu sa čak 500 slanih jela, u kojoj nema kuharske afektacije, bilo je poticajno: posjetili smo dom u kojem se to događalo. I otkrili: događa se to i dalje, jer Suzy priprema novu kuharicu sa slatkim jelima.

Uska otvorena polica na kojoj je ukrasno cvijeće, ciklame i čuvarkuće, ali i začini – bosiljak i kadulja.

Dakle, upadamo joj u božićno doba u obiteljski dom, sigurni da kuharica nije režirana i da dom mora odražavati duh kuharice pune poštovanja prema obitelji iz koje dolazi i u koju dolazi! To je dom s dva prezimena Josipović i Redžepagić, s talentom naslijeđenim od Suzynih dviju baka Ljubice i Anđele koje su kao i mama Nada, bajno kuhale, pa čak i profesionalno!

Penjemo se strmom ulicom u Gračanima do zadnje kuće iza koje je šuma. Tu se dolazi terencima, ali i auto može potegnuti do gore.

U kući je pet ili šest stanova. Jasno nam je da se tu svi susjedi moraju međusobno poznavati. A kad dođu gosti, Suzy treba tri pećnice da bi jelo kako treba, vruće stiglo na stol, pa tu pomažu susjedi – “iznajme” joj pećnicu.

Iznenađuje nas bjelina doma. Obiteljski se život i druženja događaju u tri međusobno povezana prostora: kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak, sve je to “otvoreni đir”, kako kaže Suzy. Važno joj je da naši čitatelji ne pomisle kako se razmeće svojim privatnim prostorom u stilu “pogledajte što imam”.

Tara voli kuhinju i uz mamu koja se proslavila kuharicom sa 500 recepata, radi “k’o velika”!

Bez brige, nismo zato tu. Zanima nas što mogu drugi naučiti iz Suzyne i Nacine želje da ugodno urede mjesto u kojem žive. Suzy je rođena u Martićevoj usred Zagreba, gdje je živjela do šeste godine kad se obitelj preselila na Borongaj, u čuvene “limenke”. Potom se preselila na Savicu, a prije sedam godina u Gračane.

Ekonomistica je po struci, pa se naslov “mama zna” može proširiti i na “mama i ekonomistica znaju!” Plan uređenja prostora bio je dobiti maksimalno, ali strogim ekonomiziranjem.

Kad je kupljen, stan na rubu šume bio je mračan, s crnim mramorom na podu. Sve je bilo tamno, kaže Suzy.

No čim su podovi zamijenjeni, i novi prozori probijeni, svijetlo je ušlo u kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak!

Plosnata staklena zdjela postala je spremište za čepove iz boca s finim vincem. Dopadljivo!

Puno je živaca i kredita uloženo u uređenje, kaže Suzy. Nema tu skupog namještaja. Većinu im je prema skicama koje su sami izradili, načinio njihov Amko, u Sarajevu, gdje je napraviti to bilo puno povoljnije.

NE PROPUSTITE: Prirodno je 
u modi: birajte dekoracije od suhih plodova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije