Novo lice prizemlja

FOTO Ukradite ideju! Liliana iz Omiša staroj kući dala novi život

FOTO Ukradite ideju! Liliana iz Omiša staroj kući dala novi život
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/12
15.02.2013.
u 07:12

Temeljitom obnovom prizemne etaže obiteljske kuće u centru Omiša osmišljen je atraktivan prostor u kojem se dobro živi, druži i fino kuha.

Krenuvši osmišljavati interijer velike prizemne etaže obiteljske kuće u centru Omiša, interijeristica Liliana Lelas susrela se s nekoliko zadanih elemenata – vertikalnim instalacijama vode i odvoda, nosivim zidovima, centralnim hodnikom i terasama. U osmišljavanju interijera stana od 160 četvornih metara imala je potpuno slobodne ruke, a ideja joj je bila napraviti funkcionalan i oku ugodan prostor.

Zaigrani i bogato oslikani zidovi i komadi namještaja odaju opuštenu atmosferu

– Funkcionalnost je uvijek prvi zadatak u prostoru, ali ovaj je put cilj u uređenju interijera zapravo bio stvaranje ugodne atmosfere i u mnogočemu se inzistiralo na hedonizmu. I u organizaciji prostora, uređenju i detaljima u tome se doista uspjelo – otkriva Liliana Lelas.

Interijeristica Liliana Lelas stan je uredila funkcionalno poštujući sve uzuse struke i vrlo opušteno

Stan je prostran i ima pogled na sve četiri stane svijeta, a najatraktivniji je onaj na jugoistoku – završava u atraktivnom mediteranskom zelenilu. Kuća građena 1962. godine ima i atraktivne susjede – staru omišku obrambenu tvrđavu. Položaj stana, ali i veliki prozori osiguravaju i puno dnevnog svjetla koje u prostoru stvara uvijek drukčiju i zanimljivu atmosferu.

Nešto staro, nešto novo – kutak sa komodom i atraktivnom počivaljkom dizajnerice Patricije Urquiole

A kad padne mrak, za dobru rasvjetu pobrinula se i pomno odabrana rasvjeta. Kako su stropovi na visini od tri metra, dio rasvjete ugrađen je u knauf. Nad stolom za blagovanje smješten je atraktivan viseći luster s potpisom Phillipe Starka koju je radio za Floss, a ambijentačna rasvjeta dio je kolekcije Floss Artemide.

U prostoru prevladavaju blagi bež tonovi, a živost je interijeru daje niz zanimljivih detalja i koloritno jakih slika. Veći dio namještaja rađen je prema nacrtima Liliane Lelas, a izvedeni su u stolarskoj radionici Vlade i Ive Vuković iz Splita.

Tako je po mjeri rađena kuhinja, garderobni ormari i radni stol. Odabrani materijali su mdf i polikarbonat. U prostoru su svoje mjesto našli i neki stari, ali obnovljeni komadi namještajam od punog drva, poput komode u dnevnom boravku, ormarića ispod umivaonika u kupaonici i staroga garderobnog ormara. Novi život udahnula mi je omiška akademska slikarica Tina Mimica.

Sve je to upotpunjeno s nekoliko zanimljivih dizajnerskih komada - počivaljke Antibody Patricije Urquiole, Magisove biblioteke Boogie Woogie, stolaca Panton Vitra, Shadow Tord Boutje za Moroso i Brever za Alivar, fotelje, dvosjedi, tabure Nene te “komoncin” iz kolekcije Per Maria i Creazioni.

Toplina prostora postignuta je izborom ugodnih boja i puno zanimljivih i zaigranih detalja

U interijeru svoje su mjesto našle i zanimljive umjetnine jakog kolorita, ali i mirisne mediteranske biljke koje se, uz estetsku funkciju, vrlo često koriste u zamamnim domaćim delicijama koje spremaju vlasnici i njihovi brojni prijatelji.

Slike iz obiteljskog albuma uokvirene su u otkačene okvire s perjem

Iako je cijeli stan u jednoj etaži, koncepcijski je podijeljen na tri cjeline - dnevni, i spavaći dio te stana namijenjen rado viđenim gostima. Stan ima i svoj vrt - intimni vanjski prostor zaštićen od znatiželjnih pogleda i “šušura” ulice, bujnim zelenilom.

NE PROPUSTITE: FOTO Antiknim namještajem unesite toplinu i šarm u dom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije