Dizajnerski štih

FOTO Pogledajte kako izgleda open space u centru Zagreba

FOTO Pogledajte kako izgleda open space u centru Zagreba
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/13
08.03.2013.
u 09:00

Arhitektica stan u centru Zagreba pretvorila u oazu industrijskog dizajna

Do preuređenja bio je tek neugledni najamni stan, a nakon preuređenja postao je atraktivni “open space”, zanimljivih građevinskih i interijerističkih rješenja. Osluškujući želje vlasnika, arhitekti Bernarda i Davor Silov cijeli su prostor uredili u stilu industrijske hale.

Vlasnik stana strastveni je kolekcionar koji kupuje preko oglasa, na buvljacima...

Tako su zidovi djelomično izvedeni u produženoj cementnoj glazuri sa završnim premazom, djelomično oguljeni do stare cigle ili ostavljeni s nekadašnjom bojom. Vidljive su i sve razvedene električne instalacije, a na podu je postavljen industrijski parket, kasnije prelakiran lakom visokog sjaja.

Opreka tako postavljenom kosturu je namještaj i različite osebujne sitnice s puno toplih priča, nabavljene preko oglasnika ili na buvljacima. Čak i ono što je za neke bio samo suvišni otpad, vlasnik je intervenirajući i restaurirajući tih odbačenim stvarima udahnuo novi život.

Zajednički dogovor s arhitektima bio je i izbjegavanje kupnje brendiranog namještaja. Ako u stanu i postoje nešto s potpisom skandinavskog dizajna, opet je kupljeno “iz druge ruke”. Ono novo tek je veliki dvosjed, kupaonski namještaj i kuhinja rađena po mjeri.
Da bi se prostor od 56 četvornih metara što bolje iskoristio, arhitekti su se poigrali i njegovom visinom, konstruirajući galeriju na kojoj je smješten jacuzzi i krevet za goste. Prostor ispod jacuzzija iskorišten je za velike garderobne ormare.

Kuhinjski elementi postavljeni su u ravnoj liniji, a centralni dio prostora stol je za ručavanje i veliki neobarokni okvir za sliku ili ogledalo. Sjeverni dio prostora namješten je krevetom za spavanje, a jugoistočni uređen je kao prostor za druženje.
– Vlasnik stana voli nedovršenost prostora, voli slojevitost i ne želi nepotreban perfekcionizam – ističe Bernarda Silov te dodaje da je zanimljivost i posebnost interijera i u činjenici da on može biti u stalnom nastajanju i podložan promjenama.
Stan u strogom centru grada nalazi se u pješačkoj zoni. Stan gleda na dvorište, a dnevno svjetlo u unutrašnjost dolazi sa sjeverne i istočne strane. I u svako doba dana je drukčije.

NE PROPUSTITE: Halo, pošto generalka? Istražili smo koliko stoji luksuz blistavog stana

NE PROPUSTITE: FOTO Potkrovlje u centru Zagreba koje oduzima dah

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije