Izbor Saše Šekoranje

FOTO Ovo su najljepši hrvatski dnevni boravci

FOTO Ovo su najljepši hrvatski dnevni boravci
Foto: Dom i vrt
1/16
17.01.2013.
u 09:18

Uživat ćemo samo u prostoru koji se neće nametati svojim izgledom

Popularna kultura nikad nije toliko uživala u stilskim mješavinama kao danas, i to u svemu, pa tako i ustanovanju. Dvojica poznatih zagrebačkih kreativaca – akademski slikar Saša Šekoranja i dizajner interijera Dean Franić – do srži su u tome. Svoje osobne ukuse prenijeli su i na ono što rade u svom Studiju Franić-Šekoranja, a našim su čitateljima ponudili brojne ideje za uređenje najvažnije prostorije u stanu: dnevnog boravka!

Zrcalo iz dvorca iznad konzole koju je izradio sam Šekoranja

Osjećati se ugodno u prostoru koji će k tome biti i odlično uređen, ali se neće nametati svojim izgledom, cilj je ovog kreativnog dvojica za kojim su osim prepoznatljiva uređenja kavanice Velvet, brojna uređenja stanova, radnih i poslovnih prostora. – Nismo opterećeni stilovima – kaže Franić – želimo bezvremenske prostore, takve koji neće zastarjeti ubrzo nakon uređenja. Postižemo to mješavinom namjšetaja i dekoracija iz različitih vremenakih razdoblja, od klasike (50-ih recimo) do suvremenog, ali često i antiknog namještaja i “lustera” koji su već prošli test vremena... – kaže Franić.

Bijeli ambijent nije hladan zahvaljujući detaljima

Prostor često uređuju multifunkcionalno – povezuju na primjer kuhinju s blagovaonicom, a blagovaonicu s radnim prostorom. Veliki radni stol može poslužiti kao stol za blagovanje.

Važan su dio umjetnička djela, slike ili (dragi) ukrasni predmeti. Dio slika, ali i neke dijelove namještaja napravio je Šekoranja po narudžbi. Jasno je da svemu prethodi razgovor s naručiteljem, i razgledanje predmeta koji čine emocionalnu jezgru dizajna u kojem će se doista uživati!

BIBLIOTEKA KAO SLIKA UZ SOBU PUNU BOJA

Mladi zagrebački par intelektualaca s dječicom, naručio je ovaj dnevni boravak u kojem će se opuštati uživajući u bojama! Zidovi su stoga neutralne (sivkaste) boje. Plavoj garnituri za sjedenje nisu dodali fotelju iz iste serije nego žutu, pumpkin fotelju Pierra Paulina iz 1971. Stolić su načinili Franić i Šekoranja.

DODATNE SVJETILJKE NE SMIJU BITI NAPADNE
Uz atraktivne stožase lustere Toma Dixtona, tu su male dodatne svjetiljke koje navečer čine ugođaj, ali danju ne smiju biti napadne. (Ukradi ideju, zidna svjetiljka, 450 kn /Impressionen on line shop).
CRNA SAŠINA KERAMIKA IMA SVOJE INAČICE U DUĆANU
Šekoranjinu crnu keramiku moguće je “zamijeniti” dizajniranim bocama od crnog stakla. Možete ih i obojiti u crno! (Ukradi ideju. 300 kn/Maravillia).
KLASIČNI SE NAMJEŠTAJ RADI U JAKIM BOJAMA
Uz stol s križastim nogama našeg Studija Numen tu su i metalne stolice jakih boja (replike francuskog dizajna iz 30-ih godina!)(Ukradi ideju, stolac, 1687 kn/Vitra on line shop).

FOTELJA S BUVLJAKA, JASTUK IZ IKEE

Različiti starinski elementi (čak i oni s buvljaka) miješaju se onima iz Ikeje zbog čega starinski prostor nije težak nego “donekle ležeran”, kaže Franić. Skupoća nije cilj! Slike su važan dio ambijenta. (Ukradi ideju, bijela fotelja, 4125 kn /Impressionen on line shop i crni jastuk, 150 kn /Ikea).

“ISPRANI” BLIJEDI TEPIH ZA TONSKU RAVNOTEŽU

Prostor neutralnih blijedih boja treba nenapadne elemente – “nevidljivi” stol i svjetiljke u istom tonu. Treba ih, međutim, puno! (Ukradi ideju, stolna svjetiljka, 549 kn / Kika).

KABINET DR. CALIGARIJA? DA, ALI UDOBAN

Evo jednog umjetničkog stana... Naoko morbidni ambijent s kolima u funkciji stola, s preparirarnim pticama, čudnim satom, bocama i starinskim igračkama.(Ukradi ideju, zidni sat, 249,99 kn / Emmezeta).

ART STUP: LISTOVI MATISSOVE MAPE

Listovi Matissove grafičke mape uokvireni su na zidu i čine divnu dekoraciju u bijelom ambijetu s talijanskom B&B foteljom i tabureom. Uz tepih neutralne boje. (Ukradi ideju, smeđi tepih 799,99 kn / Emmezeta).

SKLADNA KOMBINACIJA STILOVA; THONETOVE STOLICE SU BESMRTNE

Tri kristlna lustera ponda blagovaoničkog stola nizozemske tvrtke Noooi! Tu su i Thonetove stolice. Na stolu kabinetski globusi... Iza, na idu Šekoranjini crteži. (Ukradi ideju, globus, 750 kn / Impressionen on line shop).Bilo da birate bijeli, crni i koloristički jaki ambijent, uvijek u njega možete smjestiti Thonetove besmrtne stolice. One se sada proizvode i u živim bojama.

KOLORISTIČKA 
IGRA ZA ODMOR

Zid s obojenim ciglama s kojih je skinuta žbuka ugostio je dekorativnu biblioteku na konzolama. Proširenom prostoru daju statiku klasični grčki stupovi. Stolice su barske a svaka je fotelja različita! (Ukradi ideju barski stolac oko 290 kn / Ikea i crvena fotelja, oko 1500 kn / Ikea).

BOGATE ZAVJESE DAJU UGODAN ZVUK

Školjkasta bijela fotelja i tabure talijanske firme B&B stoje uz radni stol iza kojega je bijela neutralna slika. Ona je dio teksture cijelog prostora gdje bogate zavjese osiguravaju ugodan zvuk u prostoru! Sve je bijelo, ali u različitim pojavnostima, u koži, tkaninama...

DETALJI SU DUŠA DOBROG STANA

Vrijedi prištediti novac za stručni savjet oko uređenja stana. Često ni sami ne vidimo kako na otpadu nađena starinska stolica može promijeniti cijeli ugođaj! Detalji također.

PRIJEMNA “KANCELARIJA”

Serijal od osam Šekoranjinih slika poentira cijeli ovaj ambijent i čuva ga od “sterilnog” dojma. Imate li likovnog talenta napravite sami dekorativni crtež, umnožite ga i uokvirite... (Saša oprosti...). Ovdje Šekoranja i Franić primaju klijente. (Lesnina, 1499 kuna).

CILJ JE NAUČITI 
SKLADNO KOMBINIRATI

U središtu vikendice koju su uredili Studio Franić-Šekoranja i njihovi arhitekti, je druženje uz kamin u dnevnom boravku. Uz dekortivne zvijezdice korišten je nasljeđeni namještaj. Prekriven je ležerno plahtama da se ne osjećamo kruto kad se zavalimo u njega... Stolice industrijske proizvodnje namjerno nisu prekrivane!

KOLORISTIČKO 
VESELJE NA MORU

Šarene Thonetove stolice u vikendici na moru donose iznenađujuće veselje! Ovdje je kuhinja povezana s blagovaonicom. Kuhinjske su police pune korisnih a ujedno i ukrasnih predmeta. Kraj bijelog je stolića stara ali iznova tapecirana fotelja!

SOBA DŽENTLMENA KOJI VOLI PUTOVATI

Ovo je soba čovjeka koji voli putovati, makar sanduci za prekooceanski put bili samo daleko sjećanje... no ujedno i korisni stolići! Piramide knjiga su sjajan ukras. Sve je trebalo podsjećati na džentlmenski klub. I podsjeća! Zahvaljujući i crnom kožnom trosjedu.

LIJEPE STARINE NA NOV NAČIN

Bijeli ambijent ne smije djelovati bolnički! Zid je prekriven instalacijom sa starinskim zrcalima. Zapravo su to skrivena pomična vrata! Sav je namještaj tapeciran istom bijelom tkaninom. Krznena deka nije jedini luksuzni detalj!

NE PROPUSTITE: FOTO Zavirite u luksuzni djevojački stan bivše manekenke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije