La Grisa

FOTO Kako je iz deset ruševnih kuća nastao prvi butik hotel

FOTO Kako je iz deset ruševnih kuća nastao prvi butik hotel
Foto: Danijel Berković/Pixsell
1/13
27.12.2012.
u 00:17

Supruzi Lutvo i Meliha Murić godinama su osmišljavali, od prigode do prigode kupovali i ‘bunkerirali’ namještaj

Nijedna od 22 sobe, koliko ih se skutrilo u jedinstvenom labirintu kamenog gnijezda prvog butik hotela u Istri, La Grise, nije ista. Svaka, ali baš svaka, priča svoju priču, oblikom, dimenzijama, uređenjem, posteljinom, pogledom, detaljima...

Na mjestu štarog špača (konobe), u kojem su se nekada kuhale marende i kartala mora (stara talijanska kartaška igra), niknuo je hotel u kojem je baš sve napravljeno kao biste se osjećali kao u domu prijatelja.

Fini balans između zahtjeva koje nameće kategorizacija od četiri zvjezdice i suživota s restauratorima, Lutvo i Meliha Murić postigli su tijekom sedam godina, koliko je trajala gradnja. Za razliku od hotela koji su nicali iz dubokih temelja, Murićevi su se širili tek onoliko koliko dopuštaju mjere u jedinstvenom gradiću, Balama, mjestu koje će vas već za prvog posjeta osvojiti nenametljivim šarmom, pozvati da se zavučete i izgubite se lutajući po njegovoj kamenoj jezgri koja se poput puža svila na brijegu.

– Kada smo 2004. godine krenuli u projekt i ‘zagazili’ u kredit, prolazila me jeza pri pomisli kako ćemo uspjeti i što će od svega toga biti, no eto, povjerenje i iskustvo koje moj suprug ima u građevinskom poslu pokazalo se presudno i mogu reći da smo uspjeli izgraditi upravo ono što smo željeli – priča nam samozatajna vlasnica hotela La Grisa Meliha Murić, majka 15-godišnje Jasmine, koja već stječe prva znanja iz hotelijerstva pomažući u kuhinji, i 9-godišnjeg Demira.

Supruzi Lutvo i Meliha Murić godinama su osmišljavali, od prigode do prigode kupovali i ‘bunkerirali’ namještaj dok su ruševine starih kuća dobivale novo lice pretvarajući se u jedinstvenu cjelinu u budućem gradu hotel

Njen suprug Lutvo godinama se bavi građevinskim poduzetništvom i za njega Valeži s pravom kažu kako ima zlatne ruke. No, ima Lutvo i više od toga – nepresušnu energiji i oko za praktično rješenje svakog građevinskog problema. Upravo zahvaljujući tome uspjeli su od ruševnih kuća koje su otkupili i uz pomoć lokalne vlasti spojiti desetak manjih kuća u jedinstvenu cjelinu, hotel koji već sad nalikuje na omanji kvart unutar Vala, mjesta koje želi postati grad hotel. Snalažljivi građevinar i njegova obitelj kupovali su, odali su nam tajnu, namještaj od prigode do prigode pa čak i kad su sobe bile daleko od opremanja, a hotel još u gradnji.

– Skupljali smo odasvud ponešto, pa tako u jednoj od soba imamo krevet i komodu iz 1814. godine koje smo dopremili iz Đurđevca, a uz njih kadu iz Bauhausa. Nabavili smo krevet na kojem je spavao pisar kardinala Stepinca, ali i krevet s baldahinom te puno detalja skupljenih na sajmovima starina – kaže Lutvo. Puno toga u La Grisi rad je Vlade Baričevića, stolara koji je, šale se Murići, njihova zlatna ribica jer je uspio napraviti baš sve što su poželjeli.

NE PROPUSTITE: FOTO Stara Kapela - selo u kojem je vrijeme stalo u prošlosti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije