Uređenje stana

FOTO Diskretan luksuz: Miješanjem materijala do skladnih kvadrata

FOTO Diskretan luksuz: Miješanjem materijala do skladnih kvadrata
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/8
04.06.2013.
u 00:02

Želja je bila da stan odiše toplim minimalizmom i ponekim finim detaljem.

Prema želji klijenta, dizajn stana morao je odisati toplim minimalizmom, gdje se luksuz iščitava u diskretnim detaljima. Stoga je broj oblikovnih elemenata u cijelom prostoru rafiniran do minimuma. Ovaj stan od 180 kvadrata potpuno je projektirao i uredio studio Mirjane Mikulec. Osnovno oblikovanje ovog interijera nose tri glavna elementa – obloga poda, spoj poda sa zidom i spoj zida sa stropom. Za oblogu poda u cijelom stanu, osim u spavaćim sobama, odabrane su velikoformatne pločice od polusjajnog bijelog gresa s efektom mramora.

Efekt beskonačnog poda

Time je dobiven nenametljiv pod koji, zahvaljujućim sivom rasteru fuga, ne pati od monotonije lijevanog poda, a stvara neutralnu podlogu za prostorne atrakcije. Drugi važan oblikovni element ovog interijera je efekt beskonačnog poda, gdje je tehničko rješenje spoja poda i zida izvedeno na način da izgleda kao da zid lebdi tik iznad poda.

Nakon postavljanja pločica, između njih i zida se postavlja posebno lakiran U profil, dok posebno ojačane gipskartonske ploče u zoni spoja s U profilom mogu izdržati sve udarce koji mogu nastati tijekom uobičajenog režima korištenja stana. Dočim izrazito kompleksan i zahtjevan za izvedbu, ovaj način spoja poda sa zidom za nagradu nudi izuzetno vizualno rasterećenje prostora.

Olakšan doživljaj prostora

U paru s efektom beskonačnog poda, pojavljuje se i efekt schattenfuge (šatnfuge). To je način izvedbe spuštenog stropa gdje se na spoju zida i stropa izvodi uski utor. I opet, premda kompliciraniji za izvedbu od klasičnog spuštenog stropa, u konačnici nudi iznimno rafiniran i olakšan doživljaj prostora. Ova tri osnovna oblikovna elementa izvedena su zato da naglase "temu" stana te da dovoljno neutraliziraju interijer za postavljanje glavnih vizualnih atrakcija. To je posebice izraženo u prostoru dnevnog boravka koji u svom sklopu obuhvaća i blagovaonicu i kuhinju.

Prva oblikovna atrakcija prostora boravka svakako je pregradna stijena što dijeli prostor boravka na dio loungea i dio za blagovanje. To je kompleksan sklop koji spaja nekoliko važnih funkcija. Prvi je zahtjev bio da mora biti izrazito tanka i da ne smije vizualno dodirivati ni pod ni strop.

Drugi je zahtjev bio da mora biti obložena travertinom, kamenom izražene teksture koji mora biti savršeno izrezan i ugrađen da bi se pojačao skulpturalni dojam cijelog sklopa.

Treći je zahtjev bio da se na nju smjesti LCD televizor i da mora imati mogućnost dodavanja multimedijalnih komponenti koje bi se mogle zatrebati, a četvrti je zahtjev bio da na poleđini okrenutoj prema blagovaonici mora imati dekorativnu svjetlosnu instalaciju.

U blagovaonici s druge strane pregradne stijene svoje su mjesto pronašle i vječne Eamesove stolice, dok je luster Big bang svojim neobičnim oblikom zaokružio cijelu priču.

S obzirom na to da je instalacija struje u cijelom stanu napravljena KNX sustavom inteligentnog upravljanja kućom, kabeli su kroz spušteni strop provedeni do dekorativne stijene, dok su svi priključci skriveni unutar pregradne stijene i sklonjeni od pogleda.

Čelična potkonstrukcija dekorativne stijene statičkim je proračunom dimenzionirana na najmanje dopuštene dimenzije koje mogu izdržati zadana opterećenja.

Surround sound sistem je izveden metodom nevidljivih zvučnika skrivenih u stropu i zidovima tako da vizualno ne narušavaju sklad i oblikovnu čistoću pregradne stijene.

U istom stilu kao pregradna stijena veliki je šank druga oblikovna atrakcija prostora boravka.

Također ima statički prilično zahtjevnu konstrukciju jer glavni dio šanka je konzolno oslonjen na skrivene nosače te je bilo potrebno uzeti u obzir i progibe pri maksimalnom opterećenju šanka te sheme rezanja kamenih ploča prilagoditi tome da ne dođe do pucanja ploče. Treća oblikovna atrakcija boravka prostor je kamina. Dok većinom prostora boravka dominira bjelina zidova i poda u kontrastu s bogatom teksturom travertina na šanku i pregradnoj stijeni, dekorativna obloga toplinske komore kamina izvedena je od drvenog furnira.

POSTIGNUT JE SKLADAN I NEUTRALAN PROSTOR
Većina stolarije u stanu rađena je po mjeri. Arhitekti su se vješto poigrali toplim furnirom i hladnim medijapanom u bijeloj i antracit boji. Miješanjem toplog, živog materijala u kompoziciju neutralne, lagane bijele podloge i tvrdih, dominantnih kamenih dekoracija postignut je skladan i neutralan prostor koji se s lakoćom nosi s raznim stilovima završnog opremanja namještajem.

NE PROPUSTITE: FOTO Zavirite u luksuzno opremljen stan dizajnerice iz Splita

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije