smotra dizajna

Evo zašto jedva čekamo sedmo izdanje Zagreb Design Weeka

13.05.2019.
u 14:15

Festival dizajna na 17 lokacija diljem Zagreba predstavio je najbolje dizajnirane proizvode na hrvatskom tržištu, ideje za budućnost i obilježio stoljeće poljskog dizajna i Bauhausa

Više od 4.000 kvadrata Tehničkog muzeja Nikola Tesla / Hala V i Dizajn parka i ove je godine bilo posvećeno dizajnu. Ovogodišnji Zagreb Design Week ostat će upamćen, osim po najkvalitetnijim izlagačima, i po najboljoj produkciji do sada. Tematska okosnica bila je Nova budućnost / Changing the game, kroz koju se željelo propitivati i istraživati nove projekte, objekte, mehanizme i način razmišljanja koji će oblikovati našu budućnost.

U ovih šest dana posjetitelji su mogli vidjeti poljski dizajn koji ove godine slavi stotinu godina nastupom države partnera Poljske – „Abeceda poljskog dizajna“ i „Urbani prototipovi“, kao i prigodnu izložbu posvećenu 100 godina Bauhausa – najutjecajnije škole za dizajn na svijetu koja je postavila temelje dizajna kakvog danas poznajemo. Food design zaintrigirao je posjetitelje izložbom Paule Šantić, „Život i život poslije smrti“, a propituje proces rasta, konzumacije, umiranja i novog života hrane u drugim, neočekivanim oblicima. U sklopu izložbe predstavio se i austrijski dvojac Honey & Bunny (Sonja Stummerer, Martin Hablesreiter) instalacijom „Eat Body Design“.

Osim izlagača, festival je ugostio i predavače koji su nas upoznali sa svojim odnosom prema hrani i dizajnu među kojim treba istaknuti nizozemski tandem: Elzelinde Van Doleweerd i Vita Broeken koje su predstavile „Upprinting Food” – način iskorištavanja ostataka hrane kako bi se proizvela hrana primamljiva izgleda i okusa. Radi se o miješanju i kombiniranju raznovrsnih odbačenih namirnica od kojih se proizvodi kaša, koja se zatim printa pomoću 3D printera za hranu.

Kao i do sada, Zagreb Design Week je nastavio suradnju sa školama i fakultetima te u suradnji s njima pripremio izložbu studenata i modnu reviju. Posebno mjesto u programu su zauzele automobilske teme, odnosno najveća konferencija o dizajnu automobila – Auto(r) kao i premijera dokumentarnog filma Garya Hustwita „Rams“.

U sklopu Zagreb Design Weeka tradicionalno su dodijeljene i nagrade za najbolji dizajn. Ove godine sve su nagrade otišle u ženske ruke. Tako je prvu nagradu osvojila Ines Vlahović za koncept „Seaweed wrap“ - ekološku i jeftinu ambalažu omotnicu s toplinskom zaštitom za uporabu u kanalima transporta hrane, napravljenu od morske trave. Druga nagrada pripala je dizajnerici Petri Salarić za njezin brend "fooda" koji je napravljen kako bi se iskustvo dijeljenja hrane prikazao kao trend, a istovremeno ojačao osjećaj zajedništva i potaknuo međusobnu brigu unutar zajednice. Treću nagradu dobila je Ivana Preiss za klupu "heer" - prvu ergonomski dizajniranu klupu na svijetu koja omogućuje majkama da udobno doje i hrane svoje bebe na javnim mjestima.

„Ovo nam je već druga godina u Hali V tako da smo se već udomaćili. Jako smo zadovoljni šestim izdanjem festivala. Drago nam je da su posjetitelji prepoznali naš dugogodišnji trud te da smo ih sve potaknuli na razmišljanje ovogodišnjom temom Nova budućnost, kao i s aktualnim globalnim temama o cirkularnoj ekonomiji i odgovornom odnosu prema hrani. Hvala još jednom svim posjetiteljima i vidimo se na 7. Zagreb Design Weeku.“ poručili su Tina Marković i Daniel Tomičić, organizatori festivala.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije