Zlato, staklo i kristali

Estetika na prvom mjestu

stan
Foto: Goran Stanzil/PIXSELL
1/8
17.04.2014.
u 18:00

Svoj sam dom uredila vodeći se osobnom estetikom, a s prijateljem arhitektom konzultirala sam se tek da ne napravim veće greške, kaže vlasnica Darija Vrandečić

Iako tlocrtno ništa nije mijenjala, stan kupljen u roh-bau fazi brzo je dobio dodir svoje vlasnice Darije Vrandečić. Zatečeni izbijeljeni hrastov parket prebajcan je u crveno, a tanke kutne lajsne zamijenjene su debljima. Darija kroza smijeh dodaje da joj je uzor bio parket Županijskog suda u Zagrebu koji je uvijek na snimkama izgledao elegantno.

Mijenjale su se i sanitarije u kupaonici – središnje mjesto dobila je velika kutna kada. Čak dva puta mijenjala je i pločice u kuhinji, a na kraju je odluka pala na zlatno staklo koje daje prostoru specifičan vizualni efekt. Iako je točno znala što želi u svom domu, Darija se posavjetovala i s prijateljem arhitektom da bi izbjegla neke od zamki. Najvažnija prostorija u stanu za vlasnicu je kuhinja, ali brzo objašnjava:

– Kuhinja je bila i zahtjevna i skupa, a za mene je na prvom mjestu bio estetski doživljaj cijelog prostora pa sam funkcionalnost gurnula u drugi plan. Elemente su projektirali u tvrtki Duplić-Duplić, sve je opremljeno Aristonovim ugradbenim uređajima. Važan element u kuhinji je hladnjak s ledomatom. Krenula sam od toga da su rashlađeni kokteli na prvom mjestu. Želja mi je bila imati i svoj kuhinjski otok. On je postao dobro spremište i mjesto oko kojeg se stalno okupljamo jer nema klasične blagovaonice.

Foto: Goran Stanzil/PIXSELL

Uređenje kuhinje završeno je vješanjem velikog lustera od češkog kristala sa zlatnim dodacima. U originalu luster teži 40 kg pa je zbog straha da ne bio pao montirana samo polovica kristala, a postavljen je i potenciometar kako se ne bi srušio napon.

Druga su važna stvar u stanu ugradbeni ormari. S frontama od stakla i ogledala jako su upečatljivi i interijeru daju dojam prozračnosti.

Foto: Goran Stanzil/PIXSELL

– Moj stan nije klasičan obiteljski stan, to sam htjela izbjeći i odabirom namještaja i boja. Tamne boje razbijene su s puno zlatnih i brončanih nijansi i nekim kolorističkim naglascima, a za toplinu prostora pobrinuli su se i neki antikni komadi – ističe Darija dodavši da je posebno ponosna kako joj je tata preuredio stari hrastov ormar iz 1890. godine.

Prednje su fronte skinute, ostatak ormara prebajcan ja lakom za jahte, dodane su staklene police, leđa ormara presvučena su zlatnom tapetom, dodane su zlatne bravice i tako su nastale vrlo efektne vitrine za kristal.

Foto: Goran Stanzil/PIXSELL

U spavaćim sobama štih daju kreveti izrađeni na Baliju, a prozori su zasjenjeni teškom brokatnom svilom. Osim raskošnog lustera u kuhinji, u ostatku stana rasvjeta je jednostavnija, ali opet s puno kristala. U stanu je i nekoliko Missonijevih i Kartelovih dizajnerskih komada.

Foto: Goran Stanzil/PIXSELL

Stan ima i lijepu terasu, prekrasan pogled na Medvednicu i zapadni dio grada. Vlasnica ima i još neke planove, poput uređenja prostora za zabave na krovu zgrade. Plan je urediti terasu te, bude li moguće, ugraditi omanji jacuzzi.

Posebno zanimljivo rješenje bilo bi kako do njega doći – u planu je mali viličar sa staklenom kabinom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije