LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Elegancija u bijelom: efektno pomlađivanje starinskog građanskog stana

Stan star preko 100 godina u širem centru Zagreba doživio je temeljitu preobrazbu rušenjem zidova, unošenjem bijele boje, modernih materijala i detalja
12. prosinca 2019. u 11:35 9 komentara 18511 prikaza
stan nazorova
Foto: Josip Regović
Pogledajte galeriju 1/54

Prostrani građanski stan u stogodišnjoj stambenoj zgradi u Nazorovoj ulici u Zagrebu doživio je temeljitu preobrazbu. Transformacija je, osim novoga namještaja i detalja, uključivala i niz građevinskih zahvata poput rušenja zidova, mijenjanja instalacija i prenamjene soba. Uspoređujući prijašnje i sadašnje stanje stana teško da bi mogli shvatiti da je riječ o istome stanu – okrivaju ih tek neki uočljivi detalji. A sve drugo je – potpuno drugačije.

Projektni tim tvrtke Hd Spatium – arhitekti Helena Alfirević Arbutina i Dražen Arbutina, uočio je prije svega kako je prostor premračan, i to ponajviše zbog antiknog smeđeg namještaja koji je dominirao stanom kao i rasporeda prostorija. Renoviranjem se, naglašava Helena Alfirević Arbutina, htjelo postići dojam prostora koji odiše prozračnošću i lakoćom, a to su im potvrdili i vlasnici – upravo to je bio njihov prvi dojam kada su se ponovno uselili u svoj stari-novi stan.

Svjetle boje i novi namještaj, kao i rušenje nekih zidova učinilo je da stan doživi poptuni zaokret iz klasičnog građanskog stana s antiknim namještajem u moderno mjesto u kojem dominira bijela boja, uvedena zbog više razloga.

stan nazorova | Autor : Josip Regović Foto: Josip Regović

- Bijela boja donosi svjetlost u stan i dobra je neutralna pozadina za bilo kakav scenarij isticanja pojedinih elemenata u prostoru, u ovom slučaju, nekoliko obiteljskih artefakata poput umjetničkih slika, fotografija i drugih detalja, primjerice na zidu u hodniku - objašnjava arhitektica te dodaje kako su tu njihovu ideju vlasnici brzo prihvatili kao i onu da većina postojećih prostorija u potpunosti promijeni svoju namjenu. To je ponajprije učinjeno eliminacijom pregradnih stijena, maksimalnim otvaranjem prostora i dovođenjem dnevnog svjetla u stan.

Prije se naime, u stan ulazilo kroz veliki hodnik, a iz njega lijevo u blagovaonicu te malu kuhinju s izbom. S te strane hodnika se nalazio i gostinjski toalet. S desne strane se pak ulazilo u mračan, uski hodnik koji je povezivao dnevni boravak i tri spavaće sobe s jednom kupaonicom.

stan nazorova | Autor : Josip Regović Foto: Josip Regović

Budući da se obitelj reducirala na dva člana, nije više bilo potrebno postojanje triju spavaćih soba, pa su arhitekti smanjili broj hodnika i malih nefunkcionalnih prostorija. Kreiranje projektnog zadatka, a ponajviše se to odnosi na povezivanje dnevne sobe u jedan jedinstven prostor s tek jednim zidom na koji se naslanja visoki stol u kuhinji, bio je također odgovor na životni stil vlasnika koji su izrazito društvene osobe koje vole primati i veće društvo. Ovakvo otvaranje prostora od hodnika prema dnevnoj zoni sada je to omogućilo.

- Ulaskom u novoprojektirani stan, na prvi dojam se odmah doživljava otvaranje prostora što je neočekivano u stanu te starosti – naglašava Helena Alfirević Arbutina. Reorganizacija prostora učinila je da je sada s lijeve strane, umjesto blagavaonice mala radna soba koja je jedina ostala u starom štihu. Zadržan je antikni namještaj, kao uspomena na obiteljsko naslijeđe vlasnika.

stan nazorova | Autor : Josip Regović Foto: Josip Regović

Odjeljivanje toga dijela od ostatka stana, odnosno spajanje starog i novog se postiglo pregradom od mliječnog stakla u kojeg su ugrađena bijela starinska vrata. Nekadašnja kupaonica i izba postale su nova kupaonica, a WC i hodnik kuhinja, a dnevna soba produžetak kuhinje tj. prostor za blagovanje. I na koncu – dnevna soba nastala je na mjestu hodnika i spavaće sobe. U nastavku se nalaze dvije spavaće sobe s manjom garderobom i ugradbenom perilicom i sušilicom za rublje te još jedna manja kupaonica s tuš kadom za, kako kaže arhitektica, brzi početak dana.

Uređenje je uključivalo i vraćanje iz zaborava zanemarenog balkona koji je sada postao zamimljivo mjesto za opuštanje i uživanje u prekrasnom pogledu na prirodu. Tako je zajednička suradnja i promišljanje rezultiralo elegantnim, modernim i udobnim stanom okupanim svjetološću i posve prilagođenim načinu života vlasnika. No, bez kompromisa ipak nije moglo, a oni su se odnosi ponajprije na ograničeni budžet.

stan nazorova | Autor : Josip Regović Foto: Josip Regović

- Umjesto predviđene tikovine na određenim dijelovima kupaonice stavljen je vodootporni furnir. Ali i sada, nakon korištenja, vlasnici kažu da nema nikavog problema s održavanjem, a i dalje se vidi da je u izvanrednom stanju kao i prilikom useljavanja prije dvije godine – navodi arhitektica.

Pozornost plijeni i rasveta u stanu. Osobita je pažnja posvećena rješavanju indirektne, ambijentalne rasvete. To se najviše ogleda u većoj kupaonici i dnevnoj sobi, u kojima se nalaze LED rasvjeta u sudoperu, staklenim policama i podu u kuhinji. Svim ovim elementima i rješenjima arhitekti su udahnuli živost u prostor koji je zasjao u punom sjaju.

>>Očaravajuće: shabby chic dragulj u kojem svaki detalj ima priču

  • Deleted user:

    Au, ima tu svega, moderni izmiješano sa klasičnim. Klasični dijelovi mi se sviđaju, moderni ne. Naročito ne plava led rasvjeta. Bijela kožna garnitura-ne. Stakleni stol-ne. Spavaća soba-ne. No, o ukusima se ne raspravlja.

  • sanja.ursic:

    Loše. Jako loše. Šteta stana. Ipak treba poznavati pravila struke.

  • doktorica:

    Šteta bojati u bijelo lijepe komade,staklo,led rasvjeta,itd.nikako ne pašu u građanski stan.Upropašten ovako lijep prostor!