LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Tvrdokorne masne mrlje u pećnici očistite pomoću krupne soli, limuna, octa...

Deterdženti su učinkoviti, ali skupi i opasni po zdravlje. Stoga u borbu s masnim mrljamo u pećnici bolje se boriti s pripravcima koje možemo sami napraviti
18. listopada 2015. u 09:28 2 komentara 1971 prikaza
pećnica
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Masne mrlje sa stakla pećnice nije uvijek jednostavno očistiti. Masne tvrdokorne mrlje mogu se čistiti s jakim sredstvima, ona su učinkovita, ali i opasna po zdravlje, jer ih možemo udahnuti, stoga bolje je pokušati sa starim i provjerenim receptom. Sredstvo za čišćenje napravimo sami - dovoljno je napraviti gustu smjesu sode bikarbone i deterdženta za pranje posuđa (izbor neka bude neko ekološko sredstvo).

Dobivenom smjesom pokrite cijelo staklo i ostavite sat vremena pa tek onda masnoću uklonite hrapavom kuhinjskom spužvom.

pećnica | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Na očišćeno dno pećnice stavite aluminijsku foliju da bi ste zaštitili od mrlja pri svakom pečenju. Soda bikarbona je čudotvoran saveznik u čišćenju, jer uklanja neugodne mirise, otklanja i plijesan, dezinficira i izbjeljuje. U kombinaciji s limunom, soli ili octom može se očistiti cijela kuhinja i kupaonica.

Dobar recept je i mješavina krupne soli i octa. Rastopite nekoliko žlice soli u bijelom octu pa tom otopinom poprskajte pećnicu. Ostavite najmanje pola sata, a zatim obrišite spužvom. Posao će boiti lakši ako pećnicu prethodno malo zagrijete.

pećnica | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako čistite s limunom uključite pećnicu na 180 stupnjeva oko pola sata. Potrebna su vam najmanje 3 limuna i voda. Poprskajte pećnicu i ostavite pola sata, a zatim spužvom uklonite nečistoću. Pećnica će ugodno mirisati.

Čistite li pećnicu s deterđentom za pranje posuđa (ili bilo kojim drugim kemijskim sredstvom), pripazite da je dobro isperete.

>>Napravite mali antistresni raj u svome domu