kućanski poslovi

Tvrdokorne masne mrlje u pećnici očistite pomoću krupne soli, limuna, octa...

pećnica
Foto: Thinkstock
1/3
18.10.2015.
u 09:28

Deterdženti su učinkoviti, ali skupi i opasni po zdravlje. Stoga u borbu s masnim mrljamo u pećnici bolje se boriti s pripravcima koje možemo sami napraviti

Masne mrlje sa stakla pećnice nije uvijek jednostavno očistiti. Masne tvrdokorne mrlje mogu se čistiti s jakim sredstvima, ona su učinkovita, ali i opasna po zdravlje, jer ih možemo udahnuti, stoga bolje je pokušati sa starim i provjerenim receptom. Sredstvo za čišćenje napravimo sami - dovoljno je napraviti gustu smjesu sode bikarbone i deterdženta za pranje posuđa (izbor neka bude neko ekološko sredstvo).

Dobivenom smjesom pokrite cijelo staklo i ostavite sat vremena pa tek onda masnoću uklonite hrapavom kuhinjskom spužvom.

Foto: pixabay

Na očišćeno dno pećnice stavite aluminijsku foliju da bi ste zaštitili od mrlja pri svakom pečenju. Soda bikarbona je čudotvoran saveznik u čišćenju, jer uklanja neugodne mirise, otklanja i plijesan, dezinficira i izbjeljuje. U kombinaciji s limunom, soli ili octom može se očistiti cijela kuhinja i kupaonica.

Dobar recept je i mješavina krupne soli i octa. Rastopite nekoliko žlice soli u bijelom octu pa tom otopinom poprskajte pećnicu. Ostavite najmanje pola sata, a zatim obrišite spužvom. Posao će boiti lakši ako pećnicu prethodno malo zagrijete.

Foto: pixabay

Ako čistite s limunom uključite pećnicu na 180 stupnjeva oko pola sata. Potrebna su vam najmanje 3 limuna i voda. Poprskajte pećnicu i ostavite pola sata, a zatim spužvom uklonite nečistoću. Pećnica će ugodno mirisati.

Čistite li pećnicu s deterđentom za pranje posuđa (ili bilo kojim drugim kemijskim sredstvom), pripazite da je dobro isperete.

>>Napravite mali antistresni raj u svome domu

Ključne riječi

Komentara 2

SA
samoborka
18:56 18.10.2015.

DeterĐent? Tekst je pisao Mujo iz Johovca?

DA
dangebandi
12:44 18.10.2015.

Nakon toga upalite pirolizu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije