Iz Pariza

Dizajnerica Iris Pinjuh otkriva: Ovogodišnji Maison et Objet iskristalizirao je 6 trendova

Foto: Iris Pinjuh
1/3
28.01.2019.
u 08:59

Maison et Objet je veliki internacionalni sajam koji se održava dva puta godišnje u prijestolnici mode i kao takav veliki je svjetski autoritet u dizajnu interijera, arhitekturi, dekorima za dom, kulturi življenja i novim trendovima

Siječanj u Parizu, tko ga ne bi volio?! To je vrijeme kada u Pariz možete doći željni novih ispiracija i kreative u potragu za najuzbudljivijim stilovima interijera za nadolazeću godinu. Tada je Pariz domaćin sajma Maison et Objet, jednog od najsjajnijih i najistaknutijih dizajnerskih događaja godine.

Foto: Mark Colliton/Zaha Hadid Design

Maison et Objet je veliki internacionalni sajam koji se održava dva puta godišnje u prijestolnici mode i kao takav veliki je svjetski autoritet u dizajnu interijera, arhitekturi, dekorima za dom, kulturi življenja i novim trendovima. Pet dana i više od 3000 izlagača privlače stručnjake za interijer i dizajn kako bi otkrili ključne trendove koji će oblikovatiizgled naših domova.

Otkrit ću vam tajne novih trendova 2019. te moj dojam s najljepšeg sajma na svijetu:

PASTELNO

2019. je godina svježih pastelnih boja. Suvremeni oblici obojani su nježnim rumenilima, mekim žutim bojama limuna i kadulje koji s mat finišem daju suvremenim komadima namještaja pomalo retro izgled. Dodaci zlata i mjedi kontriraju mlječnim tonovima novih pastelnih boja i na taj način daju toplinu sa dozom glamura. Izborom takvih kombinacija probudit ćemo se iz zimskog zatišja i puni optimizma ući u mjesece koji su ispred nas.

Foto: Mark Colliton/Zaha Hadid Design

SNAGA RASVJETE

Mnogi izlagači ove su godine u prvi plan stavljali velike visilice i rasvjetu u interijeru koja je neobičnog dizajna i kao takva uvjerljivi “focal point” svakog prostora. Od bogatih, kristalnih lustera sredine stoljeća, visilica jednostavnih pročišćenih linija do istočnjačkih lanterni na dispoziciji imamo zaista puno izbora.Takva rasvjeta je zaista predivan mamac za poglede i privlači pažnju u svakom lijepo osmišljenom interijeru.

Foto: Iris Pinjuh

ART DECO

Ove godine na Maison et Objet pažnju mi je najviše privukao utjecaj Art Decoa, koji je bio bogato nadahnuće na mnogim štandovima. Izgleda da se Veliki Gatsby glamur snažno uvlači u 21. stoljeće i nadahnjuje dizajnere za izradu silueta namještaja i za dizajn tekstila. Najprepoznatljiviji je dizajn kroz umjetnost na zidu, rasvjetu, pribor na stolu, u metalnim ukrasima i neodoljivim resama koje svakom predmetu nepogrešivo nadodaju luksuzan izgled. Art Deco je vrlo raskošan, teksturan i savršen protuotrov za loše raspoloženje. Bogati baršun i dalje drži prijestolje. No, ove je godine najutjecajnija boja pastelno ružičastog baršuna koji je viđen na uzglavljima kreveta, kaučima, foteljama, tabureima, jastučićima, a jako se lijepo uparuje sa tonovima maslinasto zelene, mornarsko plave i zlatne...

 

Foto: Jonathan Adler

BOGATIJE JE BOLJE

Tapete u živim bojama i s divljim kolorističkim printom novi su trend koji slijede oni koji se ne boje velikih promjena i skloni su egzibicionizmu. Hrabrost nije ludost u ovom slučaju i sigurno će interijeri rađeni u ovom  trendu privući veliku pažnju. Također mi se čini da je raskoš u mnogobrojnim jastucima, te raznim bojama, bolji izbor od skromnog jednog ili dva jastuka. Posebno je dopadljivo ako su upareni s jednako atraktivnom zidnom tapetom.

 

PROČIŠĆENO

Prigrlili smo “50 nijansi sive” i u interijeru zahvaljujući skandinavskom minimalizmu, no u 2019. vrijeme je da se malo ugrijemo. Boje lana i zobenih pahuljica su tonovi koji preuzimaju primat nad novom bazom omiljenog neutralnog tona. Vraćamo se osnovama prirode i prirodnim materijalima u pokušaju da živimo što svjesnije. Drvo, juta, konoplja daju rustikalni osjećaj dok blagi kontrast duhana daje dinamiku. Nema teških tekstura i uzoraka, vraćamo se osnovi prirode, prirodnih materijala i boja.

Foto: robertirattan.com

UNESIMO VRT U KUĆU

Već neko vrijeme primjećujemo kako je priroda pronašla svoj put u mnoge interijere. Njegujući biljke i drvca u unutarnjim prostorima postiže se svježa i dobra atmosfera, posebno ako uzmemo u obzir kako zelena boja biljaka podiže raspoloženje. Biljke su ujedno i jako korisne za naše zdravlje kako absorbiraju loše kemikalije, reguliraju vlagu, stimuliraju kreativnost i oslobađaju od stresa. Posebno su me se dojmili viseći vrtovi u kojima biljke mogu visjeti na različitim visinama sa stropa, što daje osjećaj dubine prostora i daje prostoru jako interesantanu atmosferu. Stvarajući  “indoor” šumu u interijeru stvaramo lijepi balans u gradskom životu.

Za kraj jedan mali savjet:  Uživajte u vlastitoj kreativnosti i napravite da vaš privatan prostor bude vaše kraljevstvo u kojem vi kraljujete. Osjećaj je predivan!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije