pripremite se

Osam savjeta za uspješnu kupnju zavjesa

zavjese
Foto: Thinkstock
1/3
28.02.2018.
u 13:35

Želite li konačno svoj dom oplemeniti i uljepšati zastorima ili promijeniti postojeće? Pročitajte naše savjete koji će vam pomoći u kupnji.

Često, usljavajuću u svoj novi stan ili nakon preuređenja, odlučimo da nećemo više imati zavjese na prozorima. I to uglavnom iz praktičnih razloga.

Zavjese treba redovito održavati, što uključuje i peglanje nakon pranja, odnosno postavljanje na karnišu. Kako peglanje zavjesa nije baš jednostavan posao, radije odustajemo od njihova postavljanja. Prostor bez zavjesa je možda pročišćenjiji i jednostavniji, ali i manje zanimljiv. Drugi razlog zbog kojega odustajemo od zavjesa jest uvjerenje kako nam one zagušuju prostor i ne puštaju dovoljno prirodne svjetlosti, što svakako može biti istina ukoliko odabreemo pogrešan uzorak i boju. U malim prostorima to onda naročito dolazi do izražaja.

Foto: pixabay

No, priznajte, s vremenom ipak svi manje-više shvatimo da nam - nedostaju zavjese. Svaki pogled na prozor, zar ne, govori da uređenje još nije gotovo. Poput ogledala, i zavjese su nezaobilazni dekoratnivni element u svakome domu. Osim estetske, imaju i praktičnu ulogu - štite nas od neželjenih pogleda te zamračuju prostoriju od jakoga sunca.

Prije nego se odlučite na kupnju, pročitajte nekoliko savjeta koji će vam pomoći da odaberete pravi primjerak za svoj dom. Oplemenit će, promijenti i uljepšati ga!

Foto: pixabay

1. Vodite brigu o dotoku prirodnog svjetla u prostoriju. Ako ga je malo, onda svakako birajte svijetlije boje i materijale koji propuštaju svjetlost, odnosno one prozirnije. Također, vrijedi i suprotno - u jako osvijetljenom prostoru birajte gušće zavjese tamnijih boja.

2. Ako vam se prostor čini monotonim, i želite zavjesama unijeti dinamiku u prostor, birajte zavjese s uzorkom, ili kombinirajte dvije vrste zavjesa - jedna može biti jednobojna i prozirnija, a nadzavjesa od tamnijeg ili materijala s uzorkom.

3. Zavjese birajte pazeći na izgled cijelog interijera, već postojeće boje i stil. Iako, možete se poigravati uzorcima - primjerice, ako imate uzorak pruga na nekom komadu manještaja, tapetama ili dekoracijama, zavjese mogu biti nekog posve suprotnog (cvjetnog, točkastog...) uzorka.

Foto: pixabay

4. Ako želite staviti naglasak na zavjese, onda pazite na boju. Na bijelo obojanim zidovima bijele zavjese svakako neće doći do izražaja.

5. Odaberete li zavjese od debljeg materijala, vodite računa o karniši da bude od nekog težeg materijala, a nipošto od plastike ili aluminija jer neće moći izdržati težinu

6.. Računajte na to da danas postoji doista puno modela zavjesa - osim 'klasičnih' od markizeta, tu su i rolo, panel, dekorativne i trakaste zavjese. Ove posljednje izbjegavajte u interijeru, jer će djelovati vrlo distancirano i pružati dojam kao da ste u uredu.

Foto: pixabay

7. U trendu su panel i rolo zavjese ili one koje stoje uz rubove prozora, više kao dekor. Također, moderne su i 'preduge' zavjese čiji krajevi se vuku po podu oko 20 cm. Ako želite da budu do poda, onda uzmite one koje će biti odmaknute 1 cm od tla.

8. Planirate li kupiti klasične naborima bogate zavjese. onda imajte u vidu da vam treba uzeti tkanine za dvije do tri širine prozora.

 

>>Pažljivo birajte: kućni tekstil mora dobro pristajati prostoriji

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije