izbjegnite ih!

Devet najčešćih grešaka koje radimo prilikom uređenja kuhinje

record kuhinje lesnina
Promo fotografija
03.02.2021.
u 10:30

Primarna funkcija kuhinje je kuhanje i priprema hrane, tako da ona mora biti vrlo funkcionalna. Stoga je važno uvijek započeti postupak dizajniranja gledajući kako koristite prostor prilikom pripreme i kuhanja jela

Nova kuhinja ogromno je, ali vrijedno ulaganje za svaki dom. Svojim izgledom i funkcionalnošću uvijek će biti dodana vrijednost domu. Ali jedna stvar koju ne želite učiniti prilikom odabira nove ili renoviranja stare kuhinje je zaboraviti sitnije detalje. To su često najočitije stvari koje jednostavno zaboravimo prilikom dizajniranja kuhinje. Na primjer, kamo idu kante za smeće ili koliko je hladnjak dostupan dok kuhate.

Lesnina Dieter Knoll kuhinja
Foto: Lesnina

Primarna funkcija kuhinje je kuhanje i priprema hrane, tako da ona mora biti vrlo funkcionalna. Stoga je važno uvijek započeti postupak dizajniranja gledajući kako koristite prostor prilikom pripreme i kuhanja jela. Ali tko kaže da funkcionalno ne može biti zapanjujuće? Zahvaljujući pametnom dizajnu, naše kuhinje danas mogu biti glavna zvijezda našeg doma.S tim na umu sastavili smo popis od devet stvari na kojima većina nas napravi kiks prilikom uređenja kuhinje.

record kuhinje lesnina
1/11

Dovoljno radnih površina

Planiranje svakog centimetra korisnog prostora je neophodno. Vrlo česta pogreška u dizajnu kuhinje je osiguravanje dovoljno prostora za rad. Ne zaboravite uključiti dovoljno prostora za pripremu obroka, isplanirajte gdje će doći koji uređaj, pranje i potencijalno mjesta za jelo i druženje ako na taj način planirate koristiti kuhinju.

Foto: pixabay

Osigurajte dovoljno prostora za pohranu

U skladu s tim planirajte i dodijelite prostor za svaku pojedinu stvar, od staklenki sa začinima do ladice za pribora za jelo. Držeći se jasnog plana, također izbjegavate iskušenje da pretrpate svoju potpuno novu kuhinju. Ključ za dobivanje najviše prostora za pohranu je razmišljanje o pametnim načinima za integraciju rješenja za pohranu u postojeće kuhinjske potrepštine. Naprimjer, magnetske ploče pomažu u iskorištavanju neiskorištenog zidnog prostora između zidnih i donjih ormarića. Ponovno razmišljajući izvan okvira, odlično rješenje za iskorištavanje kuteva su izvlačni mehanizmi. Napokon, ne zaboravite iskoristiti površinu poda uzimajući u obzir kolica koja stvaraju dodatni prostor kada pripremate hranu, ili se čak mogu koristiti kao kolica za piće prilikom druženja.

Ne štedite na ventilaciji

Dobra ventilacija ključna je za svaku kuhinju. Kuhanje može ostaviti trajne mirise koji će se,ako se ne prozrači, širiti cijelim domom. Iako je miris domaće hrane primamljujuć, ne želite da vam cijela kuća "smrdi" po luku. Stručnjaci iz Optiplan Kitchens savjetuju: ‘Uložite u pravi sustav ventilacije koji je učinkovit u hvatanju nečistoća, cirkulira zrak i, sve u svemu, održava vašu kuhinju čistom. Pokušajte ne pristajati na jeftine proizvode koji samo cirkuliraju protok zraka i troše puno energije. Uvijek postoji rješenje koje smanjuje razinu buke i potrošnju energije na minimum. '

Foto: Promo fotografija

Mjesto za otpad

Zvuči potpuno očito, ali kad je riječ o smeću, jer je to najmanje glamurozan dio, kante za otpad se često zaborave. A otpadu treba dati zasluženo mjesto, posebno uzmemo li u obzir odvojeno recikliranje. Najbolje rješenje su integrirane kante ili barem ormari za skrivanje samostojećih kanti. Srećom, danas možete kupiti moderna rješenja, koja je lako integrirati u kuhinju, najbolje u oramrić ili ladicu ispod sudopera.

Foto: Promo

Posvetite se rasvjeti

Kao i u drugim prostorijama, važno je pravilno osvjetljenje prilagoditi funkcionalnoj upotrebi, kao i estetskom izgledu. Za pripremu hrane bit će potrebno izravnije, svjetlije osvjetljenje od osvjetljenja blagovaonice. Reflektori skriveni ispod zidnih ormarića i na stropu i dalje su najpopularniji i praktičniji odabir za upotrebu. Mogu se grupirati prema zadacima i koristiti s prekidačima za prigušivanje svjetla tako da atmosferu možete u trenu promijeniti. Za dijelove kuhinje u kojima se okupljaju obitelj i prijatelji, razmislite o osvjetljenju u stilu dnevne sobe. Lusteri dodaju fokusirani izvor svjetlosti i stvaraju ambijent, kao i stolne svjetiljke.

Foto: Living4Media

Pustite stručnjake da rade svoj posao

Često je iskušenje „uradi sam“ toliko veliko da zaboravimo na razinu stručnosti koja je uključena u planiranje bilo kojeg velikog kućnog projekta. Pogotovo s kuhinjom u kojoj ima puno kompliciranih sustava ožičenja, vodovoda i ventilacije i s njima  ne treba petljati ako ne znate što radite. Morate znati kada izvesti svaku fazu posla - nema smisla postavljati pločice dok ne uđu električari.

Tako bitne tehnikalije

Zvuči tako očito, ali prije nego što se krenete u kupnju, razmislite gdje će što biti kako biste na prava mjesta postavili odvode, ali i utičnice.

Lesnina Novel kuhinja
Foto: Lesnina

Prekoračenje budžeta

Nikada nemojte započeti obnovu kuhinje bez budžeta i plana na umu. Probijanje budžeta jedna je od najčešćih pogrešaka viđenih u mnogim kućnim renoviranjima.Najlakši način za izbjegavanje prekomjerne potrošnje je stvaranje popisa. Ne trošite novac na nepotrebne ili nepraktične predmetei. Naprimjer, ako želite radnu ploču od punog drveta, ali puno kuhate i imate malu djecu koja bi je mogla oštetiti i zamrljati, radna ploča s laminatnim drvetom može biti isplativija i trajnija za vaše potrebe.

record kuhinje lesnina
1/10

Trendovi ili klasika?

Koliko god je primamljivo pratiti najnovije trendove, dizajn kuhinje ipak treba biti promišljeniji. Izbjegavajte pomodni dizajn koji će biti "stara vijest" za samo nekoliko godina. Kuhinje nije jeftino zamijeniti, imajte to na umu prilikom dizajniranja kuhinje iz snova. Vrata ormarića u sjajnim jarkim bojama koja ne možete obojiti možda se sada čine kao izvrsna ideja, ali hoćete li ih voljeti nekoliko godina? Pri uređenju kuhinje držite se bezvremenog i klasičnog izbora.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije