ČESTITAMO!

Design District Zagreb osvojio je Veliku nagradu HDD-a

festival dizajna zagreb district
Foto: Promo fotografije
14.09.2016.
u 13:00

U sklopu zložbe hrvatskog dizajna 1516 najboljim projektom ostvarenim u protekle dvije godine na području domaćeg dizajna proglašen je festival Design District Zagreb

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu u ponedjeljak, 12. rujna otvorena je bijenalna Izložba hrvatskog dizajna 1516. Osim što predstavlja najveću, najznačajniju i najdugovječniju smotru dizajnerske produkcije u Hrvatskoj, izložba nagrađuje najbolje projekte ostvarene u protekle dvije godine na području domaćeg dizajna, među kojima je Velika nagrada odlukom stručnog međunarodnog ocjenjivačkog suda pripala projektu Design District Zagreb.

Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva dodjeljuje se projektu ili inicijativi koja je svojom kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću ili jasnom i snažnom porukom široke društvene prepoznatljivosti obilježila hrvatsku dizajnersku scenu i njezin širi kontekst u protekle dvije godine. Nominirani za Veliku nagradu HDD-a 2016. bili su autorski tim Design Districta Zagreb, Numen/ForUse za instalacije Tape, Net i Tube te Sandro Dujmenović i Marko Hrastovec za tipografiju Louvre Sans i Louvre Serif.

Foto: Promo fotografija

– Zagrebački festival Design District Zagreb održan je prvi put ove godine od 16. do 19. lipnja, a usmjeren je na promociju lokalne kreativne scene unutar zagrebačke četvrti koja se prostire uz Martićevu ulicu. Festival je uspio generirati zavidnu količinu pozitivne energije i entuzijazma unutar isprepletene mreže sudionika (kreatora sadržaja), posjetitelja, stanovnika kvarta, vlasnika poslovnih prostora, gradskih institucija pa čak i sponzora koji su u manifestaciju uključeni kroz konkretne, dizajnerske projekte. U Design Districtu angažiralo se oko stotinu dizajnera, arhitekta i aktivista koji su u festivalu pronašli platformu za provedbu vlastitih projekata – od onih koji promoviraju domaću dizajnersku i arhitektonsku baštinu do projekata usmjerenih ka dizajnerskom eksperimentu ili stvaranju novih urbanih sadržaja – stoji među ostalim u obrazloženju selekcijske komisije.

Foto: HDD Galerija

Podsjećamo — od 16. do 19. lipnja, Design Districtom Zagreb, odnosno "zonom Martićeva", prošlo je nekoliko desetaka tisuća posjetitelja, a lokalna zajednica osnažena je sudjelovanjem u inspirativnom festivalu koji je uspio privremeno preobraziti kvart i tijekom četiri dana trajanja ispuniti ga raznovrsnom proizvodnjom kulture, umjetnosti i dizajna.

Središnja je ideja projekta uvjerenje je da dizajn ima svoju ulogu u socijalnoj koheziji te svojom metodologijom i interdisciplinarnošću može biti itekako koristan u ostvarivanju čim boljih životnih uvjeta za čim više ljudi. U festivalu je participirala gotovo cjelokupna lokalna kreativna zajednica, a u događanju su uživali ne samo posjetitelji već jednako i lokalni stanovnici.

>>Najbolje od hrvatskog dizajna na izložbi u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije