Inspirirajte se!

Kako sa stilom dekorirati božićni stol?

Božićni stol: važno je uskladiti boje, tanjure, čaše...
Foto: Dom i vrt
1/4
25.12.2019.
u 07:00

Detalji su bitni, no osobni pečat uređenju stola dat će odabir pravih dekoracija, stoga dobro proučite što savjetuju stručnjaci kako urediti stol

Blagdansko vrijeme vrijeme je pretjerivanja. Vrijeme je to kada ne da je dozvoljeno, nego je poželjno spajati naoko nespojivo, igrati se s bojama, materijalima... Vrijeme je to kada je kič na cijeni i kada je jedini kriterij pokušati dočarati bajku u svome domu. To se odnosi na uređenje doma, ali prije svega to se odnosi na blagdanski stol na kojem se tijekom blagdana redaju većini nas omiljene delicije. No, osim hrane, jako se pazi i na uređenje stola - od stolnjaka, svijeća, bešteka, tanjura, čaša i ukrasa. Mi vam donosimo tri prijedolga za božićni stol - od minimalističkog, preko profinjenog dizajnerskog do tradicionalnog... Ideje su snimljene u studiju R-Radin. Dakako, ne morate nužno preslikati naše ideje, one neka vam posluže kao orijentir, a vaša mašta neka od naših prijedloga složi idealnu kulisu za vaša nepca i nepca vaših najmilijih.

ožićni ručak prigoda je da se oko stola okupe obitelj i prijatelji te vrijeme kada se na njemu nađu ponajbolje delicije, ali i iznesu dragocjeni pribor i posuđe. Naravno da su blagdani puno više od prigode da se izvuku i ulašte bakin porculan i obiteljska srebrnina ili kristal koji se tijekom godine skrivao na policama... No, učinite i ove blagdane posebnima i potrudite se stol učiniti savršenom pozornicom za gozbu i druženje. Pripremite sve na vrijeme kako biste i vi stigli uživati sjedeći za stolom bez neprestanog “skakutanja” od kuhinje do blagovaonice. Način na koji ćete to učiniti predstavit će vas kao domaćina te unijeti toplinu ili eleganciju, ovisno koji smjer odaberete za uređenje svojeg stola.

Zeleno i crveno
Prvi i najvažniji korak je odabir teme za dekoraciju stola, a ona ovisi o dobi vaših gostiju. Imate li za stolom mališane, ma koliko voljeli minimalizam, izbjegnite monokromiju i hladne tonove te osjetljivo skupocjeno posuđe i čaše s visokim stalkom.
I mališani vole zabavu i blagdane pa bi se postavljanje skupocjenog posuđa moglo pretvoriti u fijasko i zbog najmanjeg nespretnog pokreta.
Neka u tom slučaju izbor budu topli tonovi i veseli ukrasi te detalji kojima će se mališani veseliti. Postavite im na stolce prigodne jastučiće kako bi sjedili na povišenom te tako imali bolji pregled, a iznenadite ih natpisima s njihovim imenima.
Izbjegavajte plavu i žutu te miješanje previše boja poput ljubičaste, narančaste i sličnih.
Iako je crvena boja dobrodošla u božićno vrijeme, ona nije nužna, no ne zaboravite da je jednostavno neodoljiva u kombinaciji sa zelenom, uz koju će stolu dati svečan izgled.

Bakar voli crveno - neka ukrasi budu u tonu ili dodijelite svakom gostu poseban ukras
Platneni fini stolnjak i ubrusi u skladu s njim – nije nužno, ali je poželjno, od istog materijala – imperativ su bez kojeg izostaje dojam. Prekrijte stol, ma koliko lijep bio, i na stolnjak rasporedite svečane podloške. Oni mogu biti i jedini ukras ako ne želite pretrpavati stol.
Bijeli tanjuri i hrana najviše se ljube jer ona servirana na njima uvijek izgleda privlačnije nego na tanjurima u boji ili onim šarenima. Zbog toga je izbor neutralnih tonova posuđa i tkanina najbolji. Ne razbijate glavu hoće li bijeli tanjuri izgledati anemično uz bež stolnjak (zavirite u mamine i bakine ormare, sigurno imaju pospremljene sjajne komade stolnjaka od pravog damasta!) jer je to prilika da ukrasi, kojegod odabrali, dođu do izražaja.

Ništa bez svijeća
Ma koliko voljeli uređivati stol, pripazite na osnovne postulate i odaberite – ili zlatno ili srebrno, svjetlucavo ili mat. Ove dvije boje i njihove izvedenice nipošto nemojte miješati. Odlučite li se za srebrno – neka sve ostane u tom tonu. No, ako je u mat izdanju, šljokice tu nemaju što tražiti. Isto vrijedi i za zlatno izdanje.
Pregledajte na vrijeme posuđe i pribor pa prema njemu odlučite koje ćete boje odabrati. Primjerice, uz matirani srebrni pribor sjajno se slažu bijele i tamnoljubičaste dekoracije jer na taj način sve ostaje u hladnim tonovima. Plave izbjegavajte, pogotovo one žarke. Svjetlucavi srebrni pribor uskladite s crvenom. Naime, to je boja atmosfere, podiže emocije i pobuđuje apetit. Ako ste odlučili stol opremiti retro priborom, pripazite da u istom stilu budu i tanjuri. Izbjegnite zamku da bakinu srebrninu uskladite s minimalističkim dizajnerskim tanjurima.
Ta bi se situacija mogla nazvati – fatalnom pogreškom. No, nemate li drugog izbora, okrenite priču sebi u korist i riješite to šarmantnim i šik detaljima poput čipkastih ubrusa, širokih čaša za šampanjac i staklenih pehara za vino. Zavucite se u ormare i pronađite pokojeg anđela koji će skrenuti pozornost s “običnih” tanjura.

Elegantno - neka postav za kolače prati temu koju ste odabrali za dekoriranje
Zlatni pribor također sjajno izgleda okružen crvenim detaljima, a dodate li još koju bijelu dekoraciju, dojam će biti potpun.
Iako bi se na središnji dio svečanog stola sjajno uklopio cvjetni aranžman ili adventski vijenac, budimo realni, morat ćete ga ukloniti i prije nego što se ukućani i gosti okupe oko stola. Zato izbjegnite veliki aranžman ili vijenac sa svijećama i premjestite ga u prostor u kojem ćete popiti kavu nakon objeda ili večere, a na stol stavite nešto diskretnije. Svijeće su uvijek dobar odabir i možete ih postaviti na nešto diskretnije mjesto od središnje pozicije na stolu, na koju ćete odložiti predjelo, pladanj s glavnim jelima, salate, zdjela s kolačima... Lijepi svijećnjaci jednostavno su neodoljivi, no i vrlo nepraktični ako vosak kapa na sredinu stola. Ali, upravo će vam oni stvoriti dodatni prostor na stolu jer njihovo postolje zauzima malo mjesta. Zbog toga potražite svijeće koje su kvalitetno lijevane i koje gore prema fitilju. Nemate li svijećnjak ili ne želite riskirati s voskom koji bi se mogao razliti po finom stolnjaku, složite manji aranžman. Dobar odabir može biti način na koji sjevernjaci ukrašavaju stolove, a to je mala staklenka s lučicom uz svaki tanjur. Odaberete li prozirnu ili staklenku u boji, ovakav izvor svjetlosti izgledat će elegantno i ostavit će svečan dojam. Uz nju možete složiti grančicu božikovine, bora ili neku kuglicu, pa čak i ceduljicu s imenom ako vam u posjet dolazi više ljudi i ako želite odrediti kamo ćete koga smjestiti.
Figurice koje ćete postaviti na stol bilo bi dobro složiti u paru. Naime, par je simbolika, i feng shui ga preporučuje, a konačno – ljepše će izgledati izaberete li dva anđela, dva soba, dva vilenjaka ili jednostavno dvije mini božićne zvijezde ili dva zumbula u teglicama i slično. Prije nego što krenemo s ponavljanjem gradiva o postavljanju tanjura, ne zaboravimo na stolu pronaći mjesta za posudu za šampanjac kojim ćemo – ovisno o ukusu – otvoriti ili zatvoriti objed. On mora biti ohlađen na odgovarajućoj temperaturi, baš kao i bijelo vino kojim ćete ga zamijeniti.

Decentno - minimalizam je dopušteno razbiti kičastim detaljem

Plemenite kapljice traže fino društvo, a to su do savršenstva ulaštene čaše. Postavite na stol onoliko čaša koliko sljedova vina planirate ponuditi. Pripazite na odabir čaša za bijelo i crveno vino, obaveznu čašu za vodu te kraljicu blagdana - čašu za šampanjac. I u ovom slučaju pripazite na stilove posuđa te se, u nedostatku boljeg rješenja izucite na šarm i sentimentalnost bakinih ručno brušenih čaša. Ukoliko nemate dovoljno reprezentativne čaše kamuflirajte ih tako što ćete oko visoke drške svezati vrpcu u boji dekracija na stolu.
Male čašice za aperitiv možete skloniti sa stola odmah nakon prve zdravice kako onako sitne ne bi zauzimale previše mjesta.

Pazite na sljedove
Ovisno o sljedovima i meniju pripremite i posuđe. Ukoliko ste odabrali više manjih jela servirajte ih u zdjelice, no dobar dojam ostavlja postavljanje zdjele za juhu na stol. To će zahtjevati nešto više truda oko dvorenja, no dat će dojam topline i domaćinskog okruženja. U manje zdjelice servirajte umake koji će pratiti pečenja, a ukoliko je riječ o toploj hrani postavite je na grijače. Paštete servirajte u malim terinama koje će ih držati hladnim i stisnutima bez obzira na toplinu koja će se širiti stolom. Pečenja narežite prethodno kako se u gužvi ne bi natjecali s prostorom, a priloge možete servirati u posebnim zdjelama. Kako svečani objed bude odmicao odnosite svo posuđe osim velikog tanjura-podloška koji ostaje tijekom cijelog vremena, sve do - slatkog. Male tanjure za kolače izvadite unaprijed te neka i oni budu u tonu s postavom stola. Ostavite ih na stolu za serviranje ili komodi uz dekanter ili kiblu. Prilagodite i probor, žličice ili male vilice. Neke domaćice, što je vrlo praktično, kolače serviraju na stalku pod staklenima zvonom što je praktično i ostavlja vremena za brzinkso pospremanje stola. Kako god napravili, nećete pogriješiti ako sve radite s puno ljubavi. Sretno!

Ključne riječi

Komentara 1

AN
AnneHeavner
11:40 29.12.2018.

Donosim 86 dolara na sat radeći od kuće. Bio sam šokiran kad mi je susjed rekao da je u prosjeku 95 dolara, ali vidim kako sada radi. Osjećam toliko slobode sada da sam svoj šef. učini to.......>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije