ADAPTACIJA KAMENE KUĆE

Bivša štala adaptacijom se sjajno uklopila u triljsku vilu

kuća trilj
Foto: 4uHa
1/31
22.03.2016.
u 10:22

Povratnički par iz Amerike obnovio je kamenu kuću u dalmatinskom zaleđu te joj pripojio susjedni objekt, štalu, pretvorivši je u boravak

U unutrašnjosti Hrvatske i njezinim naizgled manje atraktivnim predjelima niču prekrasna nova ili pak obnovljena zdanja koja plijene pažnju javnosti, ali i struke, jer vješto povezuju tradiciju i modernu arhitekturu. Takva i je prekrasna kamena vila u dalmatinskom zaleđu, točnije u Trilju, gradiću poznatom po rijeci Cetini koja tiče kroz njega.

Vlasnici, sredovječni par povratnika iz Amerike odlučio je preurediti staru kamenu kuću u kojoj bi nesmetano uživao u miru i ljepoti prirodnog okruženja – izvrsne kombinacije bujne vegetacije, kamena i krša, specifičnog za cetinsku krajinu.

Foto: 4uHa

Intima i dašak hedonizma

Kako su nam otkrili Vjeran Tecilazić i Mislav Bašić iz zagrebačkog studija 4uHa, arhitekti koji su bili zaduženi za adaptaciju, investitori su htjeli stvoriti luksuzan interijer koji nudi intimu i dašak hedonizma te mogućnost ugošćavanja većeg društva. No, preuređenje je bilo prilično zahtjevno i iziskivalo je angažman i nadzor statičara.

– Starina je imala neadekvatnu zidanu dogradnju na katu, odnosno prva etaža nije bila izgrađena od kamena, te usto i lošu statičku stabilnost pa ju je bilo potrebno potpuno rekonstruirati – objašnjavaju arhitekti. Usto, kako se nad kamenim zidovima nikada ne izvodi armirano-betonska konstrukcija jer loše reagira u slučaju potresa, stavlja se bijeli strop ili strop od drvenih greda.

Foto: 4uHa

– Ovdje je izvedena betonska ploča iznad prvog kata, ali ona se oslanja na središnje stupove i segmente zida iz armiranog betona što je smanjilo oslanjanje na okolne kamene zidove – objašnjava Mislav Bašić. Osim statičara, za adaptaciju je bio potreban i angažman kamenoresca koji je betonski zid na gornjem katu oblagao kamenom.

Foto: 4uHa

Sinergija tradicije i modernog

Unutarnji tlocrt vrlo je logičan te je rađen prema želji vlasnika: donja etaža namijenjena je dnevnoj zoni i konobi, a na katu su tri spavaonice s pripadajućim kupaonicama, od kojih je ona uz glavnu spavaću sobu u luksuznijoj verziji s hidromasažnom kadom i tuš-kabinom.

Foto: 4uHa

Dnevna zona dobila je proširenje na pokrajnji objekt, štalu koja se naslanjala bočnom stranom na kuću. Dio tog bočnog zida na dva je mjesta srušen kako bi se dobio prolaz u kuhinju i blagovaonicu, dok je u središnji komad zida ugrađen dvostrani kamin. Za unutarnje uređenje zaslužna je splitska dizajnerica Elza Vukičević koja je napravila izvrsnu stilsku sinergiju tradicijske gradnje i materijala s modernim i antiknim komadima namještaja i detalja.

Foto: 4uHa

>>Od ruševine do prave ljepotice: novi život stare kamene kuće

Komentara 2

LU
lukapula
12:20 26.05.2017.

Ovo je villa samo za fotografiranje,od ljudi koji imaju dollars.Ovdje se neće ni kuhati ni grijati.Sve ovo je samo jedna skupa kulisa za dokazivanje bogatstva i trošenje novca kojeg će ionako ostati dosta da poremeti odnose između rođaka.

AN
Anamarija10
09:26 23.03.2016.

Ovo je prelijepo vrlo ukusno. Srećom izbjegnut je američki kič i prenatrpanost. Bravo za arhitekte i investitore

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije