LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Bivša štala adaptacijom se sjajno uklopila u triljsku vilu

Povratnički par iz Amerike obnovio je kamenu kuću u dalmatinskom zaleđu te joj pripojio susjedni objekt, štalu, pretvorivši je u boravak
22. ožujka 2016. u 10:22 2 komentara 32426 prikaza
kuća trilj
Foto: 4uHa
Pogledajte galeriju 1/31

U unutrašnjosti Hrvatske i njezinim naizgled manje atraktivnim predjelima niču prekrasna nova ili pak obnovljena zdanja koja plijene pažnju javnosti, ali i struke, jer vješto povezuju tradiciju i modernu arhitekturu. Takva i je prekrasna kamena vila u dalmatinskom zaleđu, točnije u Trilju, gradiću poznatom po rijeci Cetini koja tiče kroz njega.

Vlasnici, sredovječni par povratnika iz Amerike odlučio je preurediti staru kamenu kuću u kojoj bi nesmetano uživao u miru i ljepoti prirodnog okruženja – izvrsne kombinacije bujne vegetacije, kamena i krša, specifičnog za cetinsku krajinu.

kuća trilj | Autor : 4uHa Foto: 4uHa

Intima i dašak hedonizma

Kako su nam otkrili Vjeran Tecilazić i Mislav Bašić iz zagrebačkog studija 4uHa, arhitekti koji su bili zaduženi za adaptaciju, investitori su htjeli stvoriti luksuzan interijer koji nudi intimu i dašak hedonizma te mogućnost ugošćavanja većeg društva. No, preuređenje je bilo prilično zahtjevno i iziskivalo je angažman i nadzor statičara.

– Starina je imala neadekvatnu zidanu dogradnju na katu, odnosno prva etaža nije bila izgrađena od kamena, te usto i lošu statičku stabilnost pa ju je bilo potrebno potpuno rekonstruirati – objašnjavaju arhitekti. Usto, kako se nad kamenim zidovima nikada ne izvodi armirano-betonska konstrukcija jer loše reagira u slučaju potresa, stavlja se bijeli strop ili strop od drvenih greda.

kuća trilj | Autor : 4uHa Foto: 4uHa

– Ovdje je izvedena betonska ploča iznad prvog kata, ali ona se oslanja na središnje stupove i segmente zida iz armiranog betona što je smanjilo oslanjanje na okolne kamene zidove – objašnjava Mislav Bašić. Osim statičara, za adaptaciju je bio potreban i angažman kamenoresca koji je betonski zid na gornjem katu oblagao kamenom.

kuća trilj | Autor : 4uHa Foto: 4uHa

Sinergija tradicije i modernog

Unutarnji tlocrt vrlo je logičan te je rađen prema želji vlasnika: donja etaža namijenjena je dnevnoj zoni i konobi, a na katu su tri spavaonice s pripadajućim kupaonicama, od kojih je ona uz glavnu spavaću sobu u luksuznijoj verziji s hidromasažnom kadom i tuš-kabinom.

kuća trilj | Autor : 4uHa Foto: 4uHa

Dnevna zona dobila je proširenje na pokrajnji objekt, štalu koja se naslanjala bočnom stranom na kuću. Dio tog bočnog zida na dva je mjesta srušen kako bi se dobio prolaz u kuhinju i blagovaonicu, dok je u središnji komad zida ugrađen dvostrani kamin. Za unutarnje uređenje zaslužna je splitska dizajnerica Elza Vukičević koja je napravila izvrsnu stilsku sinergiju tradicijske gradnje i materijala s modernim i antiknim komadima namještaja i detalja.

kuća trilj | Autor : 4uHa Foto: 4uHa

>>Od ruševine do prave ljepotice: novi život stare kamene kuće

  • lukapula:

    Ovo je villa samo za fotografiranje,od ljudi koji imaju dollars.Ovdje se neće ni kuhati ni grijati.Sve ovo je samo jedna skupa kulisa za dokazivanje bogatstva i trošenje novca kojeg će ionako ostati dosta da poremeti odnose između rođaka.

  • Anamarija10:

    Ovo je prelijepo vrlo ukusno. Srećom izbjegnut je američki kič i prenatrpanost. Bravo za arhitekte i investitore