ODMOR IZ SNOVA

Nekoć štala, a danas moderna vikendica s prekrasnim pogledom

moderna kamena kuža španjolska
Foto: Privatni album
1/17
19.08.2018.
u 08:30

U nadograđivanju i uređenju stare kamene štale u Pirinejima maksimalno se vodilo računa da se očuva izvorna arhitektura i ambijent

Visoko u Pirinejima nekoć su se gradile kuće od kamena u kojima bi prenoćivala stoka te se skladištile uzgojene kulture. Danas, kada je ta praksa iščezla, kamene kolibe pretvaraju se mahom u kuće za odmor.

Jedna od njih je i vila Etnoborda koju su vlasnici s obzirom na njezinu malu kvadraturu proširili na ukupno 150 četvornih metara. U nadogradnji se maksimalno pazilo da se na narušava izvorna arhitektura, pa je novi dio također od kamena. Prozorski okviri su od punog drva, kao i namještaj, a dojam rustike naglasio se drvenim gredama.

Foto: Robert Demo

Nadograđeni dio dao im je mogućnost da gornja etaža, u kojoj se nalaze kuhinja, blagovaonica i dnevna soba ima i veliku terasu. Kako bi tijekom cijele godine bili u prilici uživati u pogledu koji se pruža s terase, vlasnici su jedan njezin dio dali ostakliti. Kada zatopli, blagovaonički stol se seli na otvoreni dio terase. Na donjoj etaži nalaze se spavaće sobe te također još jedna manja kuhinja te velika terasa koja se nalazi ispred ulaza u kuću.

Foto: Robert Demo

Koliko je impresivna unutrašnjost kuće u kojoj se kombinirao rustikalni i moderni stil, toliko je zanimljiva i njezina okućnica. Na 190 četvornih metara nalazi se trijem, travnjak, vrt sa zasađenim povrćem, kompostište, sustav za prikupljanje kišnice i mali bazen.

Foto: Robert Demo

Svijetli komadi namještaja te grede od svijetloga drveta unešeni su u prostor kako bi mu donijeli više svjetlosti, a arhitekti su se poigrali kamenim zidovima. Namjerno su ih učinili neravnima da bi se stekao dojam skrovitosti, prirodnosti i stapanja modernog namještaja sa rustikalnom gradnjom.

>>Ljupka vikendica, idealna za bijeg iz bučnog velegrada

Komentara 2

PA
Paton
17:06 06.02.2015.

mmmm štala po mome ukusu

MO
matK.O.
11:27 13.07.2016.

tak slicno i moja štala izgleda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije