LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Bacite i vi pogled na nagrađivanu englesku kuću '4 pogleda'

Moderno zdanje iz kojeg se pruža predivan pogled na povijesni gradić Winchester i njegovu idiličnu okolicu u engleskoj pokrajini Hampshire
26. rujna 2019. u 07:36 0 komentara 4724 prikaza
kuća 4 views hamphshire AR design studio
Foto: Martin Gardner
Pogledajte galeriju 1/13

Moderna obiteljska kuća "4 pogleda" smještena iznad Winchestera, povijesnog gradića na jugu Engleske plijeni svojim izgledom. Dodatnu pažnju pobuđuje i zbog činjenice da je, iako sagrađena u veljači, već dobila tri nagrade: Brick Awards, Build It Awards i The Sunday Times British Homes Awards.

Nagrade struke dokazuju i da je namjera arhitekta Andyja Ramusa i kolega iz AR design studija da uklope moderno zdanje u idilični okoliš kuća starih i preko 100 godina u potpunosti uspjela. Druga ideja je bila da sve četiri sobe u kući (osim nusprostorija) budu okrenute na stražnju, vrtnu stranu s koje se pruža prekrasan pogled na gradić i cijelu pokrajinu Hampshire poznatu po prekrasnoj prirodi i izletištima te malim dražesnim mjestima bogatim poviješću.

kuća 4 views hamphshire AR design studio | Autor : Martin Gardner Foto: Martin Gardner

Pred arhitektima nije baš bio jednostavan zadatak jer nije lako uklopiti modernu gradnju s tradicionalnim kućama s visokim kosim krovovima. No, "4 pogleda" s uočljivom, ali ne i napadnom tamnosivom ciglom, drvenim oblogama od cedra i sivim aluminijskim prozorima posve se dobro povezala s tradicionalnim susjedstvom u kojem je konvencija sveta riječ.

kuća 4 views hamphshire AR design studio | Autor : Martin Gardner Foto: Martin Gardner

Ovakav izgled i koncepcija kuće je bila i odraz želja mladih vlasnika da žive u modernom domu koji poštuje okoliš, cijeni prirodu, ali i odražava njihov suvremeni način života. No, inzistirali su da kuća izgleda što jednostavnije i prirodnije u svim svojim aspektima.

Vrt je također odmak od tradicije – umjesto ruža i mnoštva drugog cvijeća tipičnih za engleske vrtove, u njemu su zasađene tek maslina i još nekoliko bescvjetnih grmova, a velika terasa i balkon na katu vješto komuniciraju s prirodom te nude priliku da se boravi na otvorenom bez obzira na vanjske vremenske prilike.

kuća 4 views hamphshire AR design studio | Autor : Martin Gardner Foto: Martin Gardner

Veliki klizni otvori s vrtne strane rezultirali su time da te sobe žive sa svjetlom. U centralnom dijelu kuće nalazi se stubište u crno-sivo-bijelim tonovima u koje svjetlost dolazi od velikog krvnog prozora. Zbog svoje veličine i činjenice da nema zavjese te četiri sobe postale su javni prostor za razliku od "privatnih" nusprostorija koje su okrenute prema ulici.

>>Moderna kuća uz jezero s pogledom koji hipnotizira

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.