Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Visoki strop stana u Zagrebu iskorišten za atraktivnu galeriju

Stan u Jurišićevoj ulici doživio je temeljitu adaptaciju koja je uključivala i premještanje kupaonice te rekonstrukciju cijelog stropa
20. rujna 2017. u 12:13 2 komentara 4293 prikaza
stan jurišićeva
Foto: Robert Gašpert
Pogledajte galeriju 1/18

Uredski prostor u centru Zagreba, smješten u secesijskoj zgradi iz 1907. godine, vlasnici su odlučili prenamijeniti te ga u prilagoditi svojim potrebama, dijeleći ga u dva stana.

Odlučili smo vam pokazati onaj veći od 32 m2 koji je dogradnjom galerije od 15 kvadrata dobio dodatni prostor – lounge kutak za odmor i drugu spavaću sobu. Tako se ujedno zadržao dojam prostornosti koji daju visoki stropovi.

Naime, da bi se ideja galerije mogla i ostvariti, arhitektica Ivana Beroš iskoristila je veliki plus koji uglavnom imaju starinski gradovi – iznadprosječnu visinu stropa, u ovom slučaju čak 3,60 m. No galerija je samo dio adaptacije koju je ovaj prostor doživio. Što je sve poduzeto, osim nabave novog namještaja, otkriva arhitektica.

stan jurišićeva | Autor : Robert Gašpert Foto: Robert Gašpert

Krađa dodatnih centimetara

– Preuređenje je obuhvatilo puno toga – od rušenja većine pregradnih zidova do premještanja kupaonice, rekonstrukcije stropa skidanjem žbuke da bi se došlo do greda koje smo očistili i impregnirali, a između njih stavili termoizolaciju i podgled od gipskartonskih ploča za rasvjetu i elektroinstalacije. Zatim smo radili niše u postojećim zidovima od opeke kako bismo ukrali dodatne centimetre za kupaonice i spavaće sobe. Dodali smo konstrukciju galerije tj. mezanina koji smo izradili kao drveni roštilj od drvene građe – objašnjava Ivana Beroš dodajući kako su investitori bili oduševljeni već prvim skicama rješenja budući da je njime napravljeno više od onoga što su oni tražili – moderan stan s praktičnim prostornim rješenjima i materijalima jednostavnim za održavanje.

stan jurišićeva | Autor : Robert Gašpert Foto: Robert Gašpert

– Povjerenje investitora dovelo je do toga da kompromisa gotovo nije ni bilo. Odabrali smo zajedno gdje će se štedjeti, a gdje neće kako bismo dobili najbolji rezultat – naglašava. Tako su podovi galerije presvučeni povoljnim lakiranim OSB pločama koje su inače konstruktivni materijal, a nije se štedjelo na vizualno atraktivnim elementima kao što je drvena letvičasta pregrada od hrastovih daščica i bijela konzola od lakiranog medijapana koja se proteže kroz cijeli dnevni prostor.

stan jurišićeva | Autor : Robert Gašpert Foto: Robert Gašpert

Multifunkcionalna konzola

Konzola ima i vrlo praktičnu ulogu: u sebi sadrži prostor za odlaganje sa skrivenim utičnicama, zatim dva stola zahvaljujući prozorskim nišama te policu za TV i ostalu tehnologiju. I opremanje prostora išlo je u smjeru vizualnog povećavanja prostora u kojem je arhitektica iskoristila sve, kako kaže, trikove iz rukava koji se odnose na kontinuiranu plohu poda bez reški, odnosno fuga, odabir bijele boje zidova i transparentnih pregrada i detalja u kombinaciji s jarkim komadima namještaja te detalja koji privlače pogled.

stan jurišićeva | Autor : Robert Gašpert Foto: Robert Gašpert

>>Centar Zagreba: temeljitom adaptacijom do veće funkcionalnosti

  • majlena:

    Iznenađujuće dobro. Da ne znam, mogla bih se kladiti da je ovo napravljeno negdje vani. Pretpostavljam da je stan za najam, ali svejedno - svaka čast.