sjajne ideje

Ako želite brzu promjenu u domu dodajte uzorke, evo koje odabrati i kako ih kombinirati

IKEA
28.09.2021.
u 13:01

Pri kombiniranju uzoraka treba izbjegavali različite cvjetne i geometrijske oblike. Izuzetak mogu biti apstraktni cvjetni uzorci koji se stilski uklapaju s geometrijskim

Želite li unijeti efektne promjene i osvježenje u svom domu, bez puno financijskih izdataka i uloženog vremena? Svakako su sjajan izbor dekorativne tkanine i to u odvažnim uzorcima koji razbijaju neutralnu paletu boja. Promjene u interijeru uvijek su dobrodošle, pogotovo ako se radi o dnevnom boravku, prostoriji u kojoj provodimo najviše slobodnog vremena.

Foto: H&M Home

Nove dekorativne tkanine svojom strukturom, bojama i uzorcima dat će željeni efekt i podići ugođaj u prostoru te zadovoljiti sve stilske odrednice. Vrsta tkanine, uzorak, način tkanja te boja određuju ljepotu i kvalitetu dekorativnih tkanina. Pojedine zone u prostoriji možete naglasiti različitim uzorcima ili bojama dekorativnih tkanina. 

Foto: pixabay

Pri kombiniranju uzoraka treba izbjegavali različite cvjetne i geometrijske oblike. Izuzetak mogu biti apstraktni cvjetni uzorci koji se stilski uklapaju s geometrijskim. Uspješnim se kombiniranjem smatraju tkanine istih uzoraka s različitim veličinama uzoraka ili različitim bojama. Hoćemo li birati tkanine od prirodnih ili umjetnih materijala, ovisit će o stilu uređenja, intenzitetu korištenja određene tkanine te izloženosti prljanju kao i potrebnom intenzitetu pranja. Prirodni materijali (pamuk, lan, svila...) na tržištu se mogu naći miješani s umjetnim materijalima, a prednost im je ta što su lakši za održavanje. Osim toga, vrlo je važno znati kombinirati različite vrste materijala.

Foto: pixabay

Dobro je držati se određenih pravila i kombinirati npr. prirodne materijale s prirodnim kako bi se naglasio određeni ugođaj u prostoru. Umjetne materijale trebalo bi izbjegavati kada su u pitanju presvlake za sjedeće garniture, stolice i fotelje. Ovakve vrste materijala izazivaju znojenje i zato nisu poželjne. Osjet ugode u kontaktu s kožom također je jedan od ključnih elemenata pri odabiru dekorativne tkanine.

Dobar savjet zlata vrijedi

1. Želite li osvježiti svoj životni prostor brzo, jednostavno i efektno, poigrajte se dekorativnim tkaninama koje će svojom strukturom, uzorcima i bojama dati željeni ugođaj u domu.

2. Pri odabiru tkanine uzmite u obzir njezinu namjenu. Ovisno o tome hoće li biti dekorativna ili funkcionalno dekorativna, birajte vrstu tkanine.

3. Budite pažljivi prilikom kombiniranja različitih vrsta tkanina. Važno je znati da se uvijek kombiniraju srodni materijali po svojoj strukturi.

4. Dekorativnim tkaninama možete provući određenu temu u interijeru te tako dobiti dominantan element u prostoru. Ovako ćete prekriti nedostatke ostalih elemenata ako ih niste u mogućnosti zamijeniti novim.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije