Uradite sami

Advent uz vijenac i poruke mira i ljubavi

Advent uz vijenac i poruke mira i ljubavi
Foto: Dom i vrt
1/16
29.11.2013.
u 00:00

Elegantno i lijepo, ali ne nužno i tradicionalno

Treba vam samo malo spretnosti i strpljenja kako biste u nedjelju prvu svijeću zapalili na adventskom vijencu kojeg ste sami izradili. I to uz savjete Marije Ljubić, vlasnice internet trgovine Cvijet, koja je za čitatelje Doma i vrta osmislila originalan i jednostavan adventski vijenac.

Četiri ukrasne posude sa svijećama krasit će i prozor

Za njegovu izradu pripremite četiri ukrasne posude za cvijeće, 4 cvjećarske spužve, 4 svijeće, nekoliko grančica zimzelenog grmlja (čempres, bor, silber) i nekoliko kuglica za bor.

U ukrasnu posudu za cvijeće stavite namočenu spužvu

Narežite zimzelene grančice i očistite od lišća donji dio

U sredinu stavite svijeću, a oko nje naslažite grančice

Kuglice za ukrašavanje bora grupirajte u skupine

– Osim cvjećarske spužve, u svakom se domu vjerojatno može pronaći sve ostalo što vam treba za izradu vijenca. A on ne mora uvije biti tradicionalan, zato sam i osmislila jedan takav – ističe M. Ljubić, koja se svojim kreacijama istakla i na Floraartu, na kojem je sudjelovala dva puta i jednom bila ukupna pobjednica.


Dodatni ukrasi
Kad složite adventski vijenac, do nedjelje može krasiti neki od prozora u vašem domu. A u nedjelju njime uljepšajte stol, pri tome mu dodajući još neke dijelove.
– Četiri ukrasne posude spojite šibljem, koje ćete žicom učvrstiti u spužvu iz posuda. Dovoljno je da tako učvrstite nekoliko šiba sa svake strane, a onda ostale možete uplesti kroz učvršćene. Na šibe zatim zakvačite orahe, na koje ste cvjećarskim silikonom zalijepili ukrasne vrpce. Za to će dobro poslužiti male drvene kvačice. Umjesto oraha možete staviti i male kuglice, drvene lutkice ili nešto drugo po vlastitom odabiru. Tome svemu ja sam dodala i anđeoske kartice. Svaka kartica ima neku poruku - mira, ljubavi, radosti, nježnosti, druženja, dijeljenja. Pripremite za svakoga jednu pa ih možete čitati kad se okupite – objašnjava naša kreatorica. Umjesto kartica, dodaje, možete i sami napraviti poruke koje ste namijenili vašim članovima obitelji.

I za spretnije

Za one koji su malo spretniji, a znaju i štrikati ili heklati, Marija Ljubić predlaže malo kreativniji adventski vijenac. Možete ga napraviti u jednoj od dvije varijante - da se može objesiti, kao što je onaj kojeg je sama napravila, ili pak može biti za stol. U tom slučaju slamnati kolut ne morate popuniti coflekima od vune i s donje stane, a neće vam trebati ni cofleki koji vise s vijenca.

Prije nego počnete izrađivati, pripremite sve što vam treba

Slamnati kolut zamotajte trakom i popunite coflekima

Za coflke vunu omotajte oko dlana i zavežite na sredini

Kad škarama prerežete krajeve, poravnajte ih

Svijeće stavljate na podlogu, tako će biti čvršće

Uz četiri svijeće na vijencu su i četiri lutkice


– Kolut prvo treba omotati trakom na koju ćete silikonom lijepiti cofleke. Za njihovu izradu koristite deblju vunu, a za kolut veličine 25 centimetara trebat će vam 100 g vune. Da ga popunite morate napraviti oko 90 cofleka – objašnjava M. Ljubić i dodaje kako kolut možete obući i u šal ili dekicu. Za lutkice koje se slažu između svijeća trebate isplesti haljinice, a glavu, noge i ruke napravite pomoću drvenih kuglica ili kuglica od folije. Njih možete povezati ili žicom ili vunom. Ovaj vijenac možete sačuvati i za sljedeću godinu. Ako na njemu promijenite neke detalje, dodaje, osvježite lutke novim haljinicama ili dodate neku kuglicu, bit će kao novi.

Za one spretnije i kreativnije - adventski vijenac izrađen od vune, može se objesiti ili ga možete prilagoditi i za stol

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije