velika promjena

Adaptacija zagrebačkog stana uključuje i skrivene ormare

18.05.2020.
u 07:00

Uski dugi hodnik pun je nevidljivih ormara koji su projektirani u svim tlocrtnim udubljenjima. Izvedeni su u bijelom iveralu visokog sjaja tako da se u kombinaciji s bijelim zidovima primjećuju tek nakon otvaranja vrata

Projektni zadatak postavljen pred arhitekticu Gordanu Đerić bilo je temeljito uređenje klasičnog stana u moderan ugodan dom za mladu tročlanu obitelj. Stan na zagrebačkom Jarunu, prema idejnom rješenju, dobio je na prostranosti i funkcionalnosti, s naglaskom na povezivanje dnevnog boravka i kuhinje u jedinstveni prostor.

Sasvim novi izgled dobila je i kupaonica te dugački hodnik koji je u prvobitnom tlocrtu bio gotovo neiskorišten.

Najljepši dio ovog posla je kad investitori vjeruju arhitektu. Mi smo „kliknuli" već na idejno rješenje – kaže Gordana Đerić, dodajući kako je njezin posao, uz temeljitu rekonstrukciju, bilo i dizajniranje namještaja koji će funkcionalnošću ispunjavati sve uvjete, estetikom zadovoljiti dogovorene kriterije, a istodobno stan rasteretiti.

Nakon rušenja nepotrebnih zidova i dobivanjem jedinstvenog prostora, namještaj je pokazao svu ljepotu budućeg doma. Postojeće police za knjige dimenzijama su se uklopile uz sjedaću garnituru.

Ulazni dio stana dobio je bijele ugradbene ormare smještene u knauf koji su tako kuhinju odvojili od ulaznog hodnika. Srce cijelog tog prostora je šank koji ima tri funkcije – osnovna namjena mu je da bude prostor za blagovanje, ali da se njegov dio iskoristi i kao radna ploha.

Uz šank je postavljen i stol kao njegov sastavni dio, a u kombinaciji s prozirnim stolcima nimalo ne opterećuje prostor. Treća funkcija šanka je dodatno spremište – u ladicama i u središnjem kubusu – ormariću koji služi za ostavljanje boca pića, pribora, čaša...

Kupaonica je dobila novi izgled izbacivanjem perilice za rublje i klasične kade. U niši je ugrađen umivaonik iznad kojeg je postavljen spušteni strop sa zvjezdanim nebom. To „nebo" ogleda se u ogledalu na vratima kupaonskog ormarića i cijeli prostor vizualno čini većim.

Uski dugi hodnik pun nevidljivih ormara koji su projektirani u svim tlocrtnim udubljenjima. Izvedeni su u bijelom iveralu visokog sjaja tako da se u kombinaciji s bijelim zidovima primjećuju tek nakon otvaranja vrata. U jedan od njih smještena je i perilica rublja. U funkciji vizualnog povećanja prostora su i velika ogledala postavljena u punoj visini. U niši su postavljeni i reflektori pa je hodnik postao elegantna poveznica glavnog dijela stana sa spavaćim dijelom.

Roditeljska spavaća soba uglavnom nije mijenjala izgled, uz već postojeće ugradbene ormare opremljena je krevetom iz Ikee. Slično je namještena i dječja soba - odabrani namještaj je u bijeloj boji, dok je prostor oživljen s veselim prugastim sagom. Zanimljiv detalj na zidovima su moderne naljepnice u obliku krugova i umjetnički radovi mlade vlasnice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije