Vježbanje održivih navika nije dobro samo za okoliš: može vam pomoći da uštedite na troškovima energije i stvorite manje otpada. Smanjivanje potrošnje vode, električne energije, plina i predmeta za jednokratno korištenje jednostavni su načini kako svoju kuhinju učiniti ekološki prihvatljivijom. Upotrijebite naš popis da biste procijenili svoje navike kuhanja i čišćenja i otkrijte kako ćete promjenom navika dugoročno uštedjeti novac. Ako tek započinjete u svojim naporima da budete održiviji, posvetite se jednoj novoj ideji već danas. Vremenom se izazovite za zelenu igru dok smanjujete račun za komunalne usluge i smanjujete kuhinjski otpad. Evo osam jednostavnih načina za početak.
1. Čistite sigurno
Pametno je provjeriti na etiketama proizvoda za čišćenje. Birajte, kad god je to moguće, ekološki prihvatljivija sredstva za čišćenje kuhinje i pranje posuđa.
2. Maksimalno povećajte učinkovitost svog hladnjaka
Hladnjak treba biti pun, ali ne i prepun, a ključno je da čist. Izbjegavajte skladištenje vruće hrane u hladnjaku - stvorit će se kondenzacija. Još jedna stavka na koju treba paziti - vrata hladnjaka držite minimalno otvorenima.
3. Štedite energiju za kuhanje
Serijsko kuhanje, obroci u jednom loncu i odmrzavanje mesa na otvorenom (ne mikrovalnoj pećnici) smanjuju upotrebu uređaja. Prilagodite veličinu lonca plameniku i izbjegavajte otvaranje vrata pećnice tijekom pripreme hrane. Korištenje poklopca također vam omogućuje smanjenje temperature plamenika.
4. Učinkovito operite posuđe
Energetski učinkovita perilica posuđa u kombinaciji sa savjesnim pranjem najbolja je za uštedu troškova i nizak utjecaj na okoliš. Kada perete posuđe u sudoperu, stružite ploče, namočite ih i ribajte u vrućoj vrućoj vodi, a zatim umočite u čistu hladnu vodu. Za perilicu posuđa pokrenite puni pogon u vrijeme jeftinije struje.
5. Izbjegavajte nepotrebno pakiranje
Slijedite kupovne navike koje smanjuju smeće i uštedite novac. Smanjite broj paketa koje kupujete odabirom velikih pakiranja žitarica, tjestenina i začina, a zatim ih presipajte u posude za višekratnu upotrebu kod kuće. Koristite mrežaste vrećice od tkanine za voće i povrće i dvaput razmislite o proizvodima koji su zamotani u plastičnu ambalažu.
6. Prenamijenite ono što možete, a ostalo reciklirajte
Pinterest je prepun ideja za prenamjenu proizvoda, prije svega se misli na staklenke koje ostaju nakon konzumacije određenih proizvoda.. A te staklenke dolaze "besplatno" uz kupnju kiselih krastavaca, salse i umaka od špageta. Minimiziranje onoga što se nalazi u kanti za smeće najbrži je put do života bez otpada.
7. Odaberite spremnike za višekratnu upotrebu
Staklene posude s nepropusnim poklopcima i dalje su jedan od najboljih načina za čuvanje ostataka. Ostali načini kako izbjeći jednokratnu pohranu uključuju oblog od pčelinjeg voska koji stvara čvrsto brtvljenje na zdjelicama i može se ručno prati i ponovno koristiti. Umjesto jednokratnih plastičnih vrećica, odaberite silikonske vrećice koje se mogu grijati ili hladiti.
8. Nahranite tlo
Kompostiranje smatrajte upravljanjem vlastitim malim centrom za reciklažu. Ta hrpa organskog materijala koju stvorite s vremenom kombinirajući ostatke hrane s dvorišnim otpadom omogućuje vam stvaranje gornjeg sloja tla i gnojiva za dvorište i vrt. Kompost je dobar za tlo, a pomoći ćete i u smanjenju metana koji hrana stvara na odlagalištima. Osim toga, kompost pomiješan u zemlji znači da morate manje zalijevati.
Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!