POZITIVNA ENERGIJA

5 savjeta za sreću, zdravlje i uspjeh prema feng shuiju

Shutterstock
05.07.2017.
u 08:02

Uz malu pomoć drevne kineske vještine uređenja doma osigurajte dobar protok energije i prizovite pozitivu

Drevno kinesko umijeće uređenja prostora feng shui može vam biti od velike pomoći kako biste svom domu osigurali više sklada, zdravlja, radosti, povećali dobrobit i sreću, pa čak i poboljšali ljubavnu ili financijsku situaciju. Ugrubo, možemo reći kako se radi o zakonitostima koje uređuju prostorni razmještaj i orijentaciju namještaja, s ciljem dobrog protoka energije.

Ako ne znate odakle biste počeli i svoj dom uredili po idealnim kriterijima, savjetujemo da se odlučite na male korake. Teško da ćete moći osigurati dobar protok energije u svakoj prostoriji svoga doma i ravnati se po savjetima ove dobronamjerne vještine. Odaberite prostoriju u kojoj najviše boravite i uredite ju prema feng shuiju.

1. Riješite se nereda

Odakle početi? Baš kao što bi Vam Skandinavci savjetovali da se riješite nereda i sitnica kako biste svom domu osigurali hygge, tako će Kinezi reći da morate ukloniti svu negativnu energiju iz doma koja proizlazi sakupljanjem suvišnih stvari i nereda. Tek kada je prostor lišen suvišnih detalja i sitnica, njime može poteći pozitivna energija.

2. Razbijeni predmeti

Imate li u svom stanu otkrhnute vaze, tanjure, slomljene stolce? Riješite ih se! Naime, i sam svakodnevni pogled na slomljene stvari i razbijene predmete u nama bude osjećaj tuge, pritiska i očaja.

Foto: pixabay

3. Bez oštrih kutova

Namještaj ili dekoracije koji strše svojim dijelovima loši su za protok energije i trebali biste ih izbjegavati. Zaobiđite lustere sa šiljcima, rogove životinja, krevete s uzgčavljem iz kojeg vire oštri rubovi, zaoštrene karniše i sl. Jednako tako, svi kutevi u domu su važni i ne bi smjeli biti prazni. Neka u njima bude ili namještaj, biljka ili svjetiljka. Biljke obavezno moraju imati oble listove, a ne šiljaste.

4. Voda u ljubavnom kutu nije korisna

Dom u kojem živimo raspoređen je u kuteve prema bagua karti. Tlocrt svoga doma podijelite u devet polja ili kuteva, a svaki je dodijeljen jednom aspektu vašeg života. Popravljanje stanja na tom životnom području koje vas zanima postiže se jednostavnom logikom: fizičkim dodavanjem boje ili elementa koji simbolizira baš taj kutak, tj. područje života. Ljubavni kut nalazi se na krajnje desnoj strani u odnosu na ulaz u stan ili kuću. Upravo u tom kutu ne biste trebali držati cvijeće u vazi s vodom, fotografiju mora ili rijeke, dekorativnu fontanu, veliko ogledalo, perilicu rublja, tamo ne bi trebala biti kupaonica i sl.

5. Spavaća soba je utočište

Kako biste stvorili oazu mira i opuštanja, u spavaćoj sobi nemojte objesiti velika ogledala (pogotovo ne preko puta kreveta), slike i velike komade umjetnina iznad kreveta, fotografije drugih članova obitelji te predmete koji "ulaze" u prostor.

Poželjno je da spavaća soba bude što udaljenija od ulaznih vrata u stan ili kuću te da se nalazi podalje od kupaonice jer sanitarije i odvodi odvlače energiju. Prilikom uređenja valja izbjeći općenite zamke poput skladištenja suvišnih stvari, unošenja radnog stola, televizora ili sprava za vježbanje. Sve navedeno ne pridonosi očuvanju energije mira i kontemplacije koja je nužna za dobar i zdrav san.

Pročitajte više o tome kako možete osigurati savršenu spavaću sobu prema feng shuiju ovdje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije