Praktični savjeti

Uz malu pomoć Feng Shuija do idealne spavaće sobe

Uz malu pomoć Feng Shuija do idealne spavaće sobe
Dom i vrt
04.10.2012.
u 00:00

Feng Shui savjetuje što treba učiniti da bi spavaću sobu pretvorili u oazu za opuštanje i miran san

Spavaća soba dio je intimnog životnog prostora u koji se povlačimo u trenutcima kada se zaželimo dobrog sna i kada želimo napuniti baterije za sljedeći dan. No ona je i prostor za ispunjavanje strasti i zbližavanje partnera. Upravo zato Feng Shui veliku pažnju posvećuje pitanjima njenog uređenja no, kako bi se te dvije osnovne i oprečne namjene uskladile, valja biti oprezan.

Poželjno je da spavaća soba bude što udaljenija od ulaznih vrata u stan ili kuću te da se nalazi podalje od kupaonice jer sanitarije i odvodi odvlače energiju. Prilikom uređenja valja izbjeći općenite zamke poput skladištenja suvišnih stvari, unošenja radnog stola, televizora ili sprava za vježbanje. Sve navedeno ne pridonosi očuvanju energije mira i kontemplacije koja je nužna za dobar i zdrav san.

Birajte neutralne boje i prirodne materijale

Sama prostorija mora odisati prozračnošću, a to će se najjednostavnije postići negomilanjem namještaja i pravilnim odabirom boja u pastelnim tonovima. Sobe koje se nalaze u sjevernoj zoni preporučljivo je obojati u plavu, ljubičastu ili bijelu boju. Sjeveroistok i jugozapad vole bež, oker i smeđe dok su za istok i jugoistok idealni plavi i zeleni tonovi. Jug dozvoljava eksperimentiranje s ružičastom i zelenom, a zapad i sjeverozapad bijelu i bež.

Identični tonovi trebali bi se primijeniti i na odabir detalja poput zavjesa, tepiha, jastuka, posteljine i prekrivača. Šarena posteljina kao i ona s cvjernim uzorcima nije preporučljiva jer može uzrokovati nemir i noćne more. No zato je dobrodošla ona sašivena od prirodnih materijala poput svile, pamuka ili lana.

Najbolja investicija i duša svake dobre spavaonice je bračni krevet i stoga najveću pažnju treba posvetiti njegovom odabiru i postavljanu. Feng Shui nalaže da se kupi onaj model koji je partnerima dovoljno prostran, a opet ne prevelik. Nisu poželji oni kružnog oblika, a najboljim izborom smatraju se klasični drveni modeli s punim uzglavljem.

Kamo s krevetom

Partnerima se preporuča spavanje na jednom, a ni u kom slučaju na dva spojena madraca kao i prekrivanje jednim velikim pokrivačem što pridonosi sjedinjenju i prisnosti. Važan je i položaj kreveta u prostoriji pa bi ga tako trebalo pozicionirati na nekom od povoljnih pravaca kretanja energije. To zasigurno nije zid na kojem se nalaze vrata ili prozori kao niti prostor između nih jer upravo je to dio prostorije kojim struji energija. Krevet ne treba postaviti tako da se iz njega gleda direktno na ulazna vrata u sobu ili na prozor. Dobar potez je postavljanje noćnih ormarića sa svake strane kreveta kako bi se uspostavila ravnoteža. Isto pravilo primjenju se i za postavljanje lampi. Vješanje slika s teškim okvirima iznad uzglavlja kao i fotografija s vjenčanja nije preporučljivo jer one u kineskoj tradici simboliziraju gubitak članova obitelji.

Uz sve to poželjno je izbjeći i donošenje elementa vode u prostor za spavanje – od vodenih madraca, fotografija rijeka ili mora te sanitarija – on u ovom prostoru donosi sve samo ne sreću.

>>Spavate li s nekime u krevetu možete biti zdraviji

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije