VAŠ NOVI DOM

5 ključnih stvari koje je dobro napraviti prije useljenja

useljenje u stan
Foto: Thinkstock
1/6
03.10.2016.
u 10:00

Kupnja nove nekretnine lako nas navede da zaboravimo na brojne bitne stvari koje je potrebno provjeriti prije selidbe

Useljenje u novi stan odnosno kuću uzbudljiv je događaj koji mnogi od nas pamtimo skoro cijeli život. Pitamo se kako organizirati i urediti dom da prostor bude funkcionalan, maksimalno iskorišten, a k tomu još stilski usklađen i oku ugodan.

Prije nego što poduzmete bilo što od navedenog, potrebno je odraditi nekoliko ključnih, temeljnih stvari koje će biti od velike važnosti za kvalitetno stanovanje. Prvo što biste svakako trebali napraviti jest ispitati je li vaš novi dom potpuno suh i bez imalo vlage.

Ako primijetite bilo kakve vlažne mrlje na zidovima, svakako ih sanirajte prije nego što počnete s namještanjem. Druga stvar koju je potrebno napraviti prije useljenja provjera je gdje se nalaze električni osigurači i glavni ventili za vodu. Kad ste riješili pitanje vlage i sigurnosti, uz detaljno planiranje odlučite se kamo ćete smjestiti ugradbene ormare po mjeri. A dok je izrada ormara u tijeku, sljedeće što biste trebali napraviti prije samog useljenja je bojenje zidova te po potrebi stolarije.

Foto: pixabay

Nakon svih navedenih savjeta koje biste svakako trebali napraviti, od velikog značaja je i kvalitetno čišćenje svih prostorija dok je stan još prazan. Odradite li sve od navedenoga, napravite ćete si dobar temelj za zdravo i kvalitetno stanovanje u svom novom domu te izbjeći moguće probleme koje sigurno ne biste željeli imati nakon što se uselite. Dakle, prije samog useljenja u novi dom bilo bi dobro da sa stručnom osobom obiđete sva potencijalna 'žarišna mjesta' i da ih, ako za tim ima potrebe, sanirate.

Čak i ako se useljavate u novogradnju, ovo su stavke koje vi svakako valjalo provjeriti prije samogu unošenja namještaja jer i u novim stanovima, posebice kad počne sezona grijanja, zna doći do pojave vlage. Stručne osobe znat će detektitrati navedene probleme pravodobno. Ako pak useljavate u starogradnju, obvezno provjerite i stanje instalacije vode i grijanja te, ako postoji, klima-uređaja. To su, naime, stavke koje najčešće izazivaju probleme.

Foto: pixabay

1. OSNOVE – Dobro proučite gdje je glavni ventil, kutija s osiguračima, brojila

Prije samog useljenja u novi dom obaveznoo provjerite gdje se nalazi glavni ventil za vodu, koji ćete u kriznoj situaciji (ako se dogodi) na brzinu moći zatvoriti. Također trebate znati gdje se nalazi glavni električni osigurač te označiti sklopke ako već nisu označene. Sigurnosne mjere potrebno je zadovoljiti prije svega.

Foto: pixabay

2. DETALJNO ČIŠĆENJE – Čak i ako useljavate u novi dom, temeljito očistite sve površine

Temeljito čišćenje svih površina u stanu osnovni je preduvjet za dobro zdravlje vas i vaše djece. Stoga, oboružajte se krpama i sredstvima za čišćenje i krenite u akciju. Uz pomoć dobrih prijatelja sve će biti zabavnije i brže gotovo. Posebno se potrudite uglancati sanitarije i pločice u kupaonici. Nakon čišćenja neka useljenje u vaš novi dom svečano počne.

Foto: pixabay

3. PLANIRAJTE TROŠKOVE – Na bojenje zidova odlučite se prije samog useljenja u prostor

Ono u čemu većina uživa prije useljenja u stan jest bojenje zidova u željenu boju. Pažljivo odaberite boje uzimajući u obzir dotok dnevnog svjetla, stil uređenja te efekt koji želite postići bojom. Ako i niste ljubitelj boja, nego želite bijele zidove, svejedno je potrebno osvježiti sve prostorije. Dok je stan još prazan, lako ga možete i sami obojiti te uštedjeti na kućnom budžetu koji se brzo smanjuje kada je u pitanju useljenje u novi stan.

Foto: pixabay

4. BORBA ZA PROSTOR – Na najbolji ćete način iskoristiti prostor ugradnjom ormara

Najbolji način iskoristivosti prostora za odlaganje stvari ugradbeni su ormari po mjeri koji su i kod nas gotovo postali standard u novim stanovima. Pažljivo osmislite najprikladnije mjesto za ugradnju ormara, a to je najčešće hodnik ili spavaća soba. Izaberite kvalitetne materijale za izradu imajući na umu da ormari izrađeni po mjeri ostaju u stanu i ako se jednom iselite iz njega.

Foto: pixabay

5. STRUČNA POMOĆ - Za provjeru instalacija angažirajte stručnjaka koji će riješiti problem

Primijetite li neugodan miris ili bilo kakve tragove vlage prije useljenja u novi dom, ispitajte dolazi li ona iz podrumskih prostorija, zbog loše toplinske izolacije, slabe ventilacije, slabe ventilacije prostora ili problema s krovištem. Kako su različiti uzroci vlage, tako su razlilčita i rješenja problema. U težim situacijama bit će potrebno pozvati izolatera ili vodoinstalatera, a manje probleme možete riješiti i sami aparatom za isušivanje vlage.

>>U centru Zagreba: trendi stan okružen poviješću i tradicijom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije