Stan na Jarunu

126 kvadrata po mjeri četveročlane obitelji

126 kvadrata po mjeri četveročlane obitelji
Foto: Dom i vrt
1/8
28.11.2013.
u 08:16

Martina i Mario Mutter intervenirali su u postojeći tlocrt stana još tijekom gradnje. Značilo je to, ističu, isti majstorski potpis od početka do kraja, ali i uštedu novca jer svaka naknadna intervencija značila bi i povećanje troškova

U interijer svog budućeg doma Martina i Mario Mutter intervenirali su još tijekom gradnje i s nekoliko ga preinaka potpuno prilagodili svom poimanju interijera i osobnim estetskim kriterijima. Jedna od važnih intervencija u prostoru, primjerice, bilo je ojačavanje prozora u spavaćim sobama. Postavljena su trostruka stakla, a razlog je tome bolja zvučna i toplinska izolacija.

Sva vanjska stolarija ima i rolete, a prozori su ojačani trostrukim staklom. Planom predviđena lođa danas je garderobni prostor

Još tijekom gradnje zatvorene su i lođe, a kuhinja je za nekoliko kvadrata povećana uklanjanjem tuša u manjoj kupaonici.
Najljepše je na trosjedu
Predviđena lođa uz spavaću sobu danas je prostor iskorišten za garderobu, djelomično postavljen zid zapravo je praktična komoda, dok je druga projektom planirana lođa danas blagovaonica.

Nekadašnja lođa danas je blagovaonica spojena s kuhinjom i dnevnim boravkom. Ogledalo ima i zadatak vizualnog povećanja prostora

Postavljanje vodovodnih i kanalizacijskih instalacija odmaknutih od klasičnog načina postavljanja uza zid omogućilo je postavljanje sudopera u kuhinjski otok.
Stan od 126 četvornih metara ima orijentaciju sjever-jug, a koncepcijski je podijeljen na dnevni i spavaći dio. Dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica jedinstven su prostor i za Marija posebna vrijednost stana jer je to prostor koji diše i u kojem se obitelj uvijek osjeća ugodno. Taj dnevni dio stana orijentiran je prema jugu i ima izlaz na balkon od 12 četvornih metara. Vlasnici kažu – pravi raj u toplim večerama...

"Nije nam bilo važno kupovati stvari s dizajnerskim potpisom, već one koje su vrijedne, kvalitetne, funkcionalne i oku ugodne", kažu vlasnici

– Nakon napornog dana i meni i supruzi najdraže se zavaliti pred televizor i uživati u nekom sportskom programu ili dobrom filmu. I to je najljepše kad naši malci od 2 i 7 godina zaspe. No i za najmlađe članove obitelji Mutter dnevni boravak ima posebnu čaroliju – tu se uvijek bolje i ljepše igrati nego u sobama. A njihove dječje sobe namještene su jednostavnim bijelim namještajem polivaletnih funkcija.

Zidove dječjih soba oslikala je vlasnica sama. Namještaj je postavljen linearno, a slobodan prostor u sredini ostavljen je za igru

Kreativna Martina
Tijekom preinaka tlocrta i uređenja interijera Martina i Mario povremeno su se savjetovali s dizajnerima, ali većinu zanimljivih interijerističkih rješenja napravila je sama Martina. Mario je šaleći se priznao da je on više bio zadužen za novac kako bi mogao ispunjavati suprugine želje. A kreativna Martina poigrala se sa zidovima u dječjim sobama iscrtavajući vesele motive, u spavaćoj sobi s bijelim i ljubičastim tapetama, kreirala je korpuse ugradbenih ormara gledajući ponajprije na praktičnost i funkcionalnost polica, osmišljavala je rasvjetu, potrudila se oko kuhinje posebno pazeći da se maksimalno iskoristi svaki prostor. Posebnost su kuhinje i zaobljene plohe.

Na strop u kuhinji postavljena je ugradbena halogena rasvjeta. Na zid su postavljene tople zlatne pločice

Mario ističe da je u stanu posebna pozornost posvećena rasvjeti i bojama. Premda prevladavaju toplije i svjetlije boje, oboje su bili spremni i na male "ekcese". Mario objašnjava:
– Ako neki zid i jest tamniji, nastojali smo ga dobro rasvijetliti tako da smo dobili zanimljive kontraste.
Dio rasvjete u prostoru ugrađen je u knauf, dio je klasično postavljen, a za dobro svjetlo u prostoru zadužene su i samostojeće lampe.
Većina ugradbenog namještaja rađena je po mjeri, a mobilni namještaj kupljen je kod kvalitetnih prodavača. U stanu ima i nekoliko dizajnerskih stvari, ali Mario ističe da im potpis na lampama ili stolu nije bio presudan da neki komad uđe u njihov dom.
– Pri odabiru namještaja prije svega smo gledali na kvalitetu i funkcionalnost svakog komada – naglašava Mario dodajući kako su pazili da u stan uđe vrhunska keramika i visokokvalitetni duži hrastov parket.
Martina nije ljubiteljica zavjesa tako da su one svoje mjesto našle samo u dječjoj sobi, ali zato voli sagove jer interijeru uvijek daju i malo intimnosti i topline.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
10:29 17.02.2014.

zatvorena lođa bas i nije za pohalu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije