obavezan korak

Znate li napraviti test klijanja biljaka? Prilično je jednostavan, a jako koristan

presadnice
Thinkstock
27.01.2023.
u 12:26

Ovo je trenutak kad se može početi s pripremom za sjetvu pojedinog ljetnog cvijeća. Pravo je vrijeme da započnete ako želite sami uzgajati geranije ili vodenike

Sredina je zime i većina vrtlara amatera nestrpljivo čeka početak nove sezone. Ako ste među onima koji se ne mogu suzdržati od brige o biljkama, valja znati da je upravo sad idealan trenutak za sadnju sjemena.

Neke vrste povrća poput kelja, cvjetače i zelene salate mogu se sad posaditi u stakleniku. Pritom možete iskoristiti staro povrtno sjeme koje imate kod kuće, ako se radi o sjemenu povrća s glatkom korom, ali prethodno morate napraviti test klijanja. Za ovaj test jednostavno namočite komad upijajućeg papira ili kuhinjskog papirnatog ručnika, prospite sjeme po njemu i promatrajte hoće li nakon nekog vremena proklijati.

Foto: pixabay

Ovo je trenutak kad se može početi s pripremom za sjetvu pojedinog ljetnog cvijeća. Pravo je vrijeme da započnete ako želite sami uzgajati geranije ili vodenike. Međutim, imajte na umu da su vam za samostalan uzgoj proljetnih biljaka potrebna posebna mjesta poput staklenika ili dovoljan broj toplih prozorskih klupica.

Foto: Biomedia

Najveći problem pri samostalnom uzgoju biljaka iz sjemena nedostatak je dnevne i sunčeve svjetlosti u ovo doba godine. To može prouzročiti razvoj biljaka loše kvalitete i prekomjeran linearan rast.

Foto: pixabay

Sjeme biljaka kojima su za klijanje potrebne niske temperature, poput kukurijeka, plamenca i srčanika vole jako hladno vrijeme. Ove biljke moraju proći kroz hladnu fazu kako bi se mogle uništiti sve tvari koje sprječavaju klijanje. Među ove biljke spada i nekolicina izvornog grmlja poput ruža. Najbolje je iskoristiti hladne dane  za sadnju sjemena u plodno tlo. Međutim, mladice morate 2 do 4 tjedna ostaviti da odstoje na toploj prozorskoj klupici prije sadnje ispod grmlja. Nakon toga izložene su temperaturama između 0 i 5 °C kroz vremenski period od 6 do 8 tjedana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije