prije svega ekološki

Želite li i vi sustav koji sam uspješno održava kućno bilje?

pikaplant tegla
Foto: pikaplant.com
1/4
05.05.2015.
u 08:45

Sustav Pikaplant namijenjen je onima koji puno putuju i rade, a željeli bi biti okruženi zelenilom u svome domu

Dizajnerski studio iz Amsterdama Pikaplant razvio je kolekciju tegli odnosno sustava sa samostalno zalijevanje biljka.

Studiju koji se inače bavi zelenim konceptom u dizajnu cilj je ovim produktima bio stvoriti sistem kojim bi se biljke lakše i uspješnije uzgajale, te bile u skladu sa ekološkim standardima. Prvenstveno su namijenjene onima koji žele živjeti u skaldu s prirdom i razmišaljeti ekološki te za one koji nemaju puno vremena za bavljenje biljem, a ipak bi ga puno putuju ili rade po cijele dana a željeli bi biti okruženi zelenilom u svome domu.

Studio je krenuo od te ideje, ali i činjenice da su biljke dobre za nas. Zelenilo nas čini kreativnijima, produktivnijima i da smanjuje stres. Usto, neke biljke pomažu regulkirati vlažnost zraka i ukljanjau tragove toksina iz prostora.

Kolekcija predstavljena na Kickstart programu unutar nedavno održanog Milanskog sajma dizajna uključuje nekoliko proizvoda: Pikaplant 1 - sustav polica tj. vertikalnog vrta sa samozalijevanjem, pikaplant staklenke koja nikada ne treba vodu da bi se biljka održala te Pikaplant tableau - teglu sa sustavom samozalijevanja zahvaljujući ladici koju sadrži.

Pikaplant staklenke su tako koncipirane da biljke ne trebaju uopće zalijevanje. Svaki je odabrani primjerak stavljen u teglu i hermetički zatvoren u vlažnom biotopu koji kontinuirano unutra reciklira vodu i zrak. Biljka ovako može uspijevati oko godinu dana. Staklenke na ovaj način oponašaju prirodne visokovlažne biotope.

Pikaplant Jedan je vertikalni vrt od tri police napravljen od čelika i stakla te idealan za javne prostore, škole, urede, hotele, kafiće.... te omogućuje da vaše biljke same odrede i uzimaju ono što im je potrebno. Sustav oslobađa vodu iz prozirnog spremnika na vrhu jedinice, hraneći biljku pravovoremeno. Riječ je o analognom sustavu koji ima integriran senzor vlage koji blokira protok vode kada polica sadrži određenu količinu vode. Kada biljka apsorbira svu vodu i polica je suha, ventil se otvoara i voda teče opet u policu.

Tableau ne koristi struju kao ni njegovi prethodnici, a koncipiran je tako da na dnu tegle postoji ladica u koju stane oko pola litre vode, koja se kada je to potrebno ulijeva iz malog spremnika koji stoji pored njega. Kada podignete spremnik ventil se zatvara, a kada ga stavite na bazu, on se otvara. Dovoljno je samo da opskrbljujete spremnik vodom.

>>Tegla koja usmjerava kako da uspješno uzgojite biljku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije