sto posto prirodno

Zeleni Jura: fini, domaći jabučni sok s tradicijom od 18 godina

Zeleni Jura
Foto: Promo
1/5
03.06.2016.
u 11:08

Iz Donje Zeline dolazi priča o uspješnim domaćim voćarima koju su svoju ljubav prema prirodi i poljoprivredi pretvorili u posao sa kvalitetnim, 100% domaćim jabučnim sokovima

Sve se češće danas susrećemo s pričama o ljudima koji se nakon duge karijere u biznisu u jednoj fazi života okreću nečem sasvim drugačijem. Jedan od onih koji su odlučili ići drugim putem je i Radoslav Jurišić, veliki zaljubljenik u prirodu koji se nakon duge karijere u vanjskoj trgovini 1998. okrenuo poljoprivredi i uzgoju jabuka na svome posjedu na području Donje Zeline. Danas je vlasnik brenda "Zeleni Jura" koji predstavlja najfinije mutne i bistre jabučne sokove s prestižnim certifikatima za kvalitetu.

- Uzgoj jabuka započeli smo na dva hektara zemlje koju smo dotada održavali kao zelenu površinu s ukrasnim biljkama. Nakon nekog vremena, poželjeli smo posaditi voćke, a supruga je predložila jabuke i uskoro smo posadili prvih 800 stabala. Godinama smo se učili uzgoju od najvećih domaćih stručnjaka, nailazili na klasične probleme poljoprivrednika poput ambrozije, obilazili sve bitne nasade, posjećivali naučne seminare... Na kraju sam diplomirao za voćara, učlanio se u zadrugu "Zagrebački voćnjaci", osnovao obiteljsko gospodarstvo koje je kasnije prešlo u društvo s ograničenom odgovornošću - prisjeća se gospodin Radoslav.

Foto: Promo
Radoslav Jurišić

U 18 godina otkako je krenuo u obiteljski posao, išli su korak po korak do velikog, modernog pogona za proizvodnju sokova kojeg imaju danas.

- Sokove smo 5-6 godina radili u garaži na minijaturnoj opremi od vlastitih jabuka pod imenom Jurišić. Usavršili smo proizvodnju bistrog soka u staklenim bocama. Za daljnji razvoj nije bilo mjesta pa smo 2012. odlučili ići na natječaj za kupovinu građevinske parcele na kojoj bismo podignuli pogon. I tu smo nailazili na probleme jer nismo imali zatvorenu financijsku konstruksciju. HBOR nas je dva puta odbijao, ali smo sve uspjeli riješiti kreditom s jednom našom bankom. Objekt smo uspjeli dovršiti u rujnu 2014. godine, a za godinu dana krenuli i s prvim isporukama naših sokova u domaće trgovačke lance - priča Radoslav.

Dobra prihvaćenost brenda "Zeleni Jura" ni ne čudi s obzirom na kvalitetu sokova.

- Sok se proizvodi iz vlastitih nasada bez ikakvih dodataka poput vode, koncentrata, boje, šećera i slično, što nam daje da se s pravom možemo ponositi 100% domaćim sokom od jabuke. O razini kvalitete soka i načina proizvodnje govori i zasluženi certifikat IFS version 6 koji smo položili s izrazito visokih 98,63% te time pripadamo u sami vrh proizvodne tehnologije na svjetskoj razini. Samu kvalitetu soka prepoznali su i trgovci koji su, iako na već zasićenom tržištu raznih domaćih sokova, vrlo rado otvorili vrata i našem "Zelenom Juri" te ga s pravom stavljaju u prvi plan prodaje u svojim prodajnim prostorima - ističe gospodin Radoslav.

Foto: Promo

Njegova poljoprivredna površina nalazi se u Paukovcu, u Donjoj Zelini. Površina pod nasadom prema arkodu je 1,31 ha, sa 5000 stabala u dobi od 3 do 12 godina. Sorte koje uzgaja su Idared, Zlatni Delišes, Elstar, Jonagold, Gala, Pink Crips i Granny Smith.

Nedaleko je i moderni pogon u kojeg i drugi voćari dolaze prerađivati svoje plodove.

- Površina mu je 550 metara četvornih, a kapacitet je 4500 litara. Linija koja se koristi je na bazi tiskanja mljevene jabuke u pneumatskoj preši. Sok nema nikakvih dodataka osim askorbinske kiseline 5-10 g na hektolitar. Sok nije u dodiru s vanjskom okolinom jer je zatvoreni proizvodni sustav. Strojevi se svakodnevno peru lužinom i peroksidom. Svaki dan oko pola radnog vremena odlazi na pranje, ispiranje i čišćenje, a ostalo na preradu. Jedan ciklus prerade traje oko četiri sata - objašnjava Radoslav.

Kvalitetne sokove potvrđuju i međunarodni certifikati.

- Imamo certificiranu proizvodnju po standardu "IFS Food" na kojem smo radili punih osam mjeseci, a certifikat dobili u prosincu 2015. s ocjenom preko 98%. Kroz IFS norme zadovoljavaju se kriteriji sustava upravljanja sigurnošću prehrambenih proizvoda, kriteriji dobrih praksa kao što su dobra proizvođačka praksa i kriteriji uspostave HACCP sustava - dodaje gospodin Radoslav.

Foto: Promo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije