Čisto tlo

Zbog korova koji oduzimaju hraniva manji će biti i urodi

Zbog korova koji oduzimaju hraniva manji će biti i urodi
Dom i vrt
15.02.2013.
u 07:00

Korove u vinogradima i voćnjacima treba suzbijati.

Korove u vinogradima i voćnjacima treba suzbijati iz nekoliko razloga: korovi crpe vodu i hranjive tvari iz tla, čime se smanjuje njihova dostupnost kulturnoj biljci, zauzimaju prostor i ometaju rast i razvoj biljaka, izvor su biljnih bolesti i štetnika koji lako prelaze s korova. Sve ovo čini korove vrlo agresivnim konkurentima kulturnih biljaka, koje gube elemente potrebne za rast i razvoj što rezultira smanjenjem uroda.

Kemijski je lakše

Korovi se u voćnjacima i vinogradima suzbijaju mehaničkim ili kemijskim putem. Mehaničko suzbijanje podrazumjeva obradu tla poljodjelskim alatima ili kultivatorima, ali se korovi uništeni okopavanjem ili kultivacijom vrlo brzo opravljaju pa učinak obrade ne traje dugo. Kemijsko suzbijanje korova je najlakši i najjednostavniji način. Za suzbijanje korova kemijskim putem koriste se herbicidi na osnovi djelatne tvari glifosat tj. totalni, sistemični herbicidi koji suzbijaju sve iznikle korove, čak i one s dubokim korijenom i rizomima. Ove herbicide biljka usvaja preko svih zelenih dijelova, nakon čega se kroz stabljiku premještaju u podzemne organe i uništavaju korov u korijenu.

Za jači učinak i dugotrajnije održavanje čistog tla u vinogradima preporučamo kombiniranje pripravaka na osnovi glifosata sa potpuno novim herbicidnim pripravkom trgovačkog naziva Chikara 25 WG. To je totalni herbicid na osnovi djelatne tvari flazasulfuron koji pruža učinkovitu kontrolu uskolisnih i širokolisnih korova kod primjene u pre emergence roku, a određeni se učinak postiže i u post emergence roku primjene. Za razvoj simptoma potrebno je 1do 4 tjedna, nakon čega biljka izgubi vigor, polegne i ugiba. Kod tretiranja cijele površine primjenjuje se u dozi 200 g/ha, ali se preporuča pripravak koristiti u trakama unutar reda u dozi od 60-80 g/ha u rano proljeće, a prije kretanja korova. Ovaj herbicid možemo primijeniti i kasnije, nakon nicanja korova, u kombinaciji s pripravcima na osnovi glifosata. Primjerice, kombinacija Chikara 25 WG (80 g/ha) + glifosat (3 l/ha) primijenjena prošle godine u proljeće, nakon nicanja korova, održala je tlo u vinogradu čistim sve do berbe.

Sigurno za okoliš

Chikara se već nekoliko godina koristi u europskim vinogradima, a njegovom primjenom osigurava se tlo čisto od korova kroz cijelu vegetacijsku sezonu. Zbog visokih kriterija od strane europskih komisija vinogradari se odlučuju za proizvode povoljnih toksikoloških i ekotoksikoloških karakteristika, a upravo je Chikara 25 WG pripravak najpovoljnijih karakteristika, siguran za okoliš i onog koji ga primjenjuje.

Zbog velikog interesa od ove godine pripravak Chikara 25 WG dostupan je i u pakiranju dostatnom za 10 l vode. Preporuka primjen je 6 g pripravka Chikara 25 WG + 1-1,5 dl pripravka na bazi glifosata (Glyfos, Dominator) za otprilike 350 m² tretirane površine. Od ove godine Chikara 25 WG dozvoljen je za primjenu i u agrumima, maslinicima i nepoljoprivrednim površinama.

NE PROPUSTITE: Voćnjak pod snijegom, voćari već sada spremni za nove radove

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije