LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Zaštitite vinovu lozu jer joj zbog vremena prijeti plamenjača

Najosjetljivije su mladice duge 10-15 cm, koje se suše i otpadaju. Bolest napada i bobice grozda do veličine graška.
04. svibnja 2013. u 09:00 0 komentara 3815 prikaza
Zaštitite vinovu lozu jer joj zbog vremena prijeti plamenjača
Foto: Dom i vrt

Duga zima i obilne kiše na početku vegetacije stvorile su iznimno povoljne uvjete za razvoj najznačajnije bolesti vinove loze pa ove godine u vinogradima očekujte jake napade plamenjače. Duga zima bila je zapreka provođenju pravodobnog i kvalitetnog zimskog, plavog prskanja pa se u takvim vinogradima treba kvalitetno pripremiti za zaštitu tijekom vegetacije. Primarne infekcije plamenjače mogu se očekivati upravo sada pa ćemo u fazi pojave listića skrenuti pozornost na mjere zaštite.

Odumire tkivo

Plamenjača (Plasmopara viticola) može napasti list, mladice, ali i grozd vinove loze. Simptomi na listovima, žute uljane pjege, već su dobro poznate i lako ih prepoznaju svi vinogradari, a odumiranje biljnog tkiva sprečava normalan razvoj loze. Najosjetljivije su mladice duge 10-15 cm, a zaraza se vidi po bijelim prevlakama, odumiranju tkiva, a ako je zaraza jaka, mladice se suše. Bolest napada bobice grozdova do veličine zrna graška, na njima se stvara voštana prevlaka, smežuraju se i propadaju.

Suzbijanje plamenjače provodi se u nekoliko tretmana. Ako su vinogradari preskočili zimsko prskanje, zaštita tijekom vegetacije mora biti pravodobna i kvalitetna. Prvi tretmani počinju u fazama razvoja listića, ponavljaju se prije i nakon cvatnje te prema potrebi u fazi razvoja grozdića. U prvim se tretmanima obično koriste kontaktni fungicidi koji ne ulaze u biljku nego se zadržavaju na površini i sprečavaju infekciju, nazivaju se i preventivnim fungicidima.

Prekinut razvoj

Na tržištu je dostupan i fungicid iz kategorije kontaktnih s obilježjima sistemika, jer za razliku od ostalih preventivnih fungicida nakon tretmana ulazi u biljku. Razvojem lista aktivna tvar se u njemu jednoliko raspoređuje i cijeli je zaštićen. U izboru između kontaktnih i sistemičnih fungicida, kao najbolji ističe se Mildicut 25 SC. To je najsuvremeniji fungicid za suzbijanje plamenjače u vinogradima, a jedinstveno djelovanje ima zbog cijazofamida, djelatne tvari koja potpuno prekida ciklus razvoja peronospore u vinogradu. Mildicut 25 SC djeluje na peronosporu na više mjesta nego većina drugih fungicida koji se koriste u zaštiti vinograda. Kod ponovljenog tretiranja, u sedam dana, zaustavlja sporulaciju plamenjače i prekida infekciju. Koristi se kao preventivni i translaminarni fungicid u zaštiti vinskih i stolnih sorti vinove loze u koncentraciji 0,25 % (250 ml/100 l vode). Na većim površinama količina preparata se prilagođava fenofazi – kod pojave tri prava lista koristi se u količini 1 l/ha, u početku cvatnje u količini 2 l/ha, poslije cvatnje 3 l/ha, a tijekom formiranja grozda 4 l/ha.

Brzo se veže za listove i grozdove pa ga već jedan sat nakon tretmana oborine ne ispiru. Uz cijazofamid sadrži i sistemičnu komponentu dinatrijev fosfit, koja osigurava produljeno djelovanje, a čiji metaboliti u zelenim dijelovima vinove loze potiču prirodni obrambeni mehanizam biljke. Primjena pripravka Mildicut 25 SC prepoznaje se izdaleka prema visokom "green effektu" koji ostavlja iza sebe. Ne utječe na fermentaciju mošta i razvrstan je izvan skupine otrova. Prvi je izbor ozbiljnijih vinogradara u borbi protiv plamenjače vinove loze.

NE PROPUSTITE: Plamenjača je najčešća bolest luka i poriluka i u malim vrtovima

>>Šaljite nam slike svoje okućnice – najljepše nagrađujemo!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.