zdravo i sezonski

Zasadite danas, jedite za mjesec dana: Otkrivamo listu brzorastućih biljaka

zelena salata
Thinkstock
18.09.2023.
u 09:31

Povrće je to koje će zbog topline zemlje, dovoljno vlage i još uvijek dugog razdoblja sunčeve svjetlosti, brzo rasti i napredovati

Nije tajna da je rujan u vrtu prilično uzbudljiv mjesec, prije svega zbog ubiranja brojnih plodova. Ali, isto tako, druga polovica rujna i prelazak iz ljeta u jesen idealan je trenutak za sadnju brojnih kultura, posebno onih brzorastućih koje, ako ih sada zasadite, možete brati i konzumirati već za mjesec dana. Povrće je to koje će zbog topline zemlje, dovoljno vlage i još uvijek dugog razdoblja sunčeve svjetlosti, brzo rasti i napredovati.  Ako ste u prilici zasijte rotkvicu, špinat, matovilac, rikolu, zimsku salatu, kelj te "popikajte" češnjak, luk srebrenac...

Foto: screenshot/facebook

Špinat, bolje rečeno, baby špinat, dakle mali listovi za salatu, bit će spremni za konzumaciju za 30 dana nakon što ste ih posijali. Pri branju ga nemojte čupati nego listove režite, a korijenčići koji ostanu, u proljeće će dati novi urod. Sijte ga u redove, ili ovlaš po gredici, na dubini od 2,5 cm.  Isto je i sa blitvom koja se možda već i sama osjemenila u vrtu. Pustite ju neka raste i berite mlade listove. 

Foto: pixabay

Špinat se dobro slaže s rotkvicom, koja je za čas vani. Male crvene glavice će vas oraspoložiti već za 5 od 6 tjedana. Ne voli vruće vrijeme pa ako je još uvijek pretoplo, i ako prognostičari najavljuju duže razdoblje toplih dana, možete pričekati sa sjetvom. Prije nego ih posijete, prearšovite i dobro razrahlite zemlju. Rotkvica se najčešće sije u redove, na dubini od 1,5 cm - savjetuju iz Agrokluba.

Foto: Ivan Lesinger

Kelj, pogotovo uskolisni kelj bit će vani za 30-ak dana kada ga možete brati i pripremati na lešo. Posebno će biti ukusan kada ga "ofuri" prvi mraz. Salate kao što su matovilac, rikola, zimska salata, radič, a posebno rikola, također brzo niknu. Bilo koju od njih možete brati dok su listovi još mladi, dugi tek 5 cm. Škarama odrežite listove i pustite ih da rastu dalje. Dobar susjed im je luk. Ako salate posijete u posudicu, na prozorskoj dasci, možete ih konzumirati i ranije, i to skupa s klicom. 

Foto: pixabay

Češnjak, luk srebrenac ili luk kozjak također možete posaditi već sada. Njegova pera za mjesec dana neće bit tako velika i snažna kao što će biti u rano proljeće, ali dobro će poslužiti kao izvrstan izvor vitamina i minerala.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije