Nije tajna da je rujan u vrtu prilično uzbudljiv mjesec, prije svega zbog ubiranja brojnih plodova. Ali, isto tako, druga polovica rujna i prelazak iz ljeta u jesen idealan je trenutak za sadnju brojnih kultura, posebno onih brzorastućih koje, ako ih sada zasadite, možete brati i konzumirati već za mjesec dana. Povrće je to koje će zbog topline zemlje, dovoljno vlage i još uvijek dugog razdoblja sunčeve svjetlosti, brzo rasti i napredovati. Ako ste u prilici zasijte rotkvicu, špinat, matovilac, rikolu, zimsku salatu, kelj te "popikajte" češnjak, luk srebrenac...
Špinat, bolje rečeno, baby špinat, dakle mali listovi za salatu, bit će spremni za konzumaciju za 30 dana nakon što ste ih posijali. Pri branju ga nemojte čupati nego listove režite, a korijenčići koji ostanu, u proljeće će dati novi urod. Sijte ga u redove, ili ovlaš po gredici, na dubini od 2,5 cm. Isto je i sa blitvom koja se možda već i sama osjemenila u vrtu. Pustite ju neka raste i berite mlade listove.
Špinat se dobro slaže s rotkvicom, koja je za čas vani. Male crvene glavice će vas oraspoložiti već za 5 od 6 tjedana. Ne voli vruće vrijeme pa ako je još uvijek pretoplo, i ako prognostičari najavljuju duže razdoblje toplih dana, možete pričekati sa sjetvom. Prije nego ih posijete, prearšovite i dobro razrahlite zemlju. Rotkvica se najčešće sije u redove, na dubini od 1,5 cm - savjetuju iz Agrokluba.
Kelj, pogotovo uskolisni kelj bit će vani za 30-ak dana kada ga možete brati i pripremati na lešo. Posebno će biti ukusan kada ga "ofuri" prvi mraz. Salate kao što su matovilac, rikola, zimska salata, radič, a posebno rikola, također brzo niknu. Bilo koju od njih možete brati dok su listovi još mladi, dugi tek 5 cm. Škarama odrežite listove i pustite ih da rastu dalje. Dobar susjed im je luk. Ako salate posijete u posudicu, na prozorskoj dasci, možete ih konzumirati i ranije, i to skupa s klicom.
Češnjak, luk srebrenac ili luk kozjak također možete posaditi već sada. Njegova pera za mjesec dana neće bit tako velika i snažna kao što će biti u rano proljeće, ali dobro će poslužiti kao izvrstan izvor vitamina i minerala.