Čitateljica iz Kanade

Vrt krase biljke koje donose mirise i sjećanja na domovinu

Vrt krase biljke koje donose mirise i sjećanja na domovinu
Foto: Dom i vrt
1/11
17.02.2013.
u 18:46

Uz kućne biljke u kanadskom vrtu svako godišnje doba ima biljku koja ga krasi svojim cvijetom

Na naš poziv da pokažete što uzgajate i što raste u vašim domovima i vrtovima javila se i čitateljica Andreja C. iz daleke Kanade. Šalje nam mnoštvo slika da vidimo što sve raste u njezinom cvjetnjaku, ali i što bere u svom povrtnjaku.

Rascvjetani mladi tamaris podsjeća na domovinu

Slatke brige

Dodala je u svoju galeriju slike filodendron koji krasi njezin dnevni boravak i na kojem, kaže, svake godine izrastu tri nova lista.

– Pomalo se već brinem gdje ću staviti oleander kad preraste mjesto na kojem sada stoji – piše naša čitateljica.

Osim filodendrona prekrasnih listova, dom joj krase i rascvjetali kaktusi i hibiskusi. Ističe u svom mailu posebno neke vrtne biljke koje ju, kako kaže, podsjećaju na domovinu.

Pa tako u njezinu vrtu raste ružmarin, koji bez problema preživi zimu, a ruže joj cvatu i u prosincu. Tu su i krizanteme, smilje i lavanda, koje uredno orezuje, a oni rastu sve bolje i sve su veći. Vatreni grm zimi je pun crvenih bobica, a rascvjetali mladi tamaris, kaže, podsjeća je na more u domovini. Raste u njezinu cvjetnjaku i jedna posebna ruža, a posebna je po tome što iz jedne biljke izlazi nekoliko grana i na svakoj je cvijet različite boje.

I povrtnjak

Šalje nam gospođa Andreja iz Kanade i neke starije slike, od prošle godine, da vidimo kako njezin cvjetnjak izgleda u proljeće. Sve je puno rascvjetanih proljetnica, a tu su i zumbuli i tulipani. Ljeti njezin cvjetnjak krase prkosi, neveni i vodenike. Na terasi kuće u cvjetnoj posudi raste i cvjeta žuti oleander, još jedan podsjednik na Hrvatsku.

Ljeti u njezinu vrtu cvate i ljetni jorgovan, koji svojim mirisom uvijek privuče mnoštvo kukaca, a često se oko njega sakupljaju i šareni leptiri. Uz mnoštvo grmlja posadili su i murvu, a vrt krasi i zeleni, uredno pokošeni travnjak.

A kako sve ne bi ostalo samo na cvijeću, piše naša čitateljica, ima ona i povrtnjak u kojem uzgaja povrće i voće za svoju obitelj, kako bi jeli svježe i zdravo. Tako nam šalje slike netom ubranih rajčica iz vlastita vrta, među kojima su i one trokutasta oblika. Odabrala je i poslala nam i slike mini lubenica, kojima se ljeti osvježavaju i slade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije