PRIPREMITE IH ZA CVATNJU

Sad je idealno vrijeme za orezivanje ruža

Ruže
Foto: Thinkstock
28.02.2019.
u 08:30

Ono što nakon zimskog sna ruža najprije trebate učiniti jest odstraniti im suho lišće, drvenaste dijelove stabljike te skratiti izbojke

Ruže možemo rezati i u jesen i proljeće. Kada i kako ćemo to učiniti, ovisi isključivo vrsti ruža koja raste na našem vrtu ili balkonu.

Tako ujesen trebamo orezati ruže iz porodice čajevki i floribunda kako se njihove grane ne bi slomile pod teretom snijega. Tek kada dođe proljeće, na red dolazi pravo orezivanje, a možete krenuti i prije nego je ono kalendarski nastupilo. Dakle, već sada se možete posvetiti svojim ružama, da biste ih čim prije priredili za cvatnju.

Najprije trebate odstraniti suho lišće i drvenaste, smeđe dijelove stabljike te izbojke. Dužina izbojaka koje ćemo ostaviti također ovisi o vrsti ruže - za čajevke i floribunde izbojci trebaju biti do 20 cm dužine, a kod grmolikih ruža dvostruko duži - do 40 cm. Upravo na tim mladim izbojcima izrastat će cvjetovi.

Kod ruža penjačica trebamo ostaviti samo one glavne, deblje grane te ih pričvrstiti za potporanj uz koji rastu. Izbojke ovih ruža ćemo skratiti na 10 do 15 cm. Što više grana na penjačicama budete ostavili, oni će biti bujniji i teži te ćete ih teže usmjeravati tijekom cvatnje.

Foto: pixabay

Nakon toga temeljnog orezivanja u prvoj polovini ožujka, idućih mjeseci ružama je potrebno povremeno zeleno orezivanje, odnosno uklanjanje ocvalih cvjetova. Pazite pritom da režete cvjetove zajedno s jednim do dva listića ispod njega.

>>Zimski san ruža: smijete li ih uopće gnojiti i zalijevati?

Komentara 1

IK
ikonoklast
19:20 12.03.2015.

evo mene sa grabljama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije