13.06.2014. u 11:24

Za ljubitelje cvijeća lipanj je mjesec ljiljana, doba kada cvate jedna od najljepših lukovičastih cvjetnica...

Ovih dana moj je vrt prepun ljiljana različitih boja i veličina. Iako neke sorte još nisu otvorile svoje pupoljke, većina je već otvorila svoje prekrasne krupne cvjetove i izložila ih suncu. U mom vrtu cvatu posvuda, uz gredice s povrćem, pokraj kuće, u cvjetnjaku. No sve su redom posađene u velike glinene posude. Razlog? Nažalost, kako se već godinama borim s voluharicama koje mi redovito uništavaju lukovičasto cvijeće, boljeg rješenja zasad nemam. Ovi mali napasnici rado jedu lukovice ljiljana pa stoga nije dobra ideja saditi ih izravno na gredice. Osim toga, u posudama uvijek izgledaju ljepše jer do izražaja ne dolazi samo njihov cvijet već i duga elegantna stabljika s uzdužno poredanim kratkim listovima.

Foto: Nino Šoštarić

Dnevni ljiljan poznat je po tome što otvara svaki dan po jedan cvjetni pup

Što su dnevni ljiljani

Uz ljiljane ovih dana u mom vrtu cvatu i tzv. dnevni ljiljani ili graničice (Hemerocaliss sp.). Riječ je o biljci potpuno drukčijeg habitusa, ali s veoma sličnim cvjetovima. Umjesto iz lukovica, uzgaja se dijeljenjem korijena u jesen ili rano proljeće. Naziv "dnevni" dolazi od činjenice što cvijet nakon otvaranja traje samo jedan dan. No kako cvjetne stapke uvijek nose po pet ili šest pupova i ne izbijaju sve u isto vrijeme, cvatnja dnevnog ljiljana obično traje tijekom cijeloga lipnja, a ponekad i do polovice srpnja. No kako se ova vrsta lako križa, novonastale sorte cvatu i u različito vrijeme, pa tako u njihovoj ljepoti možemo uživati sve do rujna. Isto vrijedi i za "prave" ljiljane. Veoma se lako križaju pa postoji velik izbor različitih sorti i hibrida. U praksi to znači da možemo birati i podesiti vrijeme cvatnje od svibnja pa sve do kraja rujna.

Foto: Nino Šoštarić

Dnevni ljiljan uzgaja se u skupinama jer tada izgleda najljepše

Njega

Ljiljani vole propusno i humusno tlo, kao i većina lukovičastih cvjetnica. U suprotnom, odnosno ako je tlo mokro i hladno, lukovice mogu lako istrunuti tijekom zime. To je još jedan razlog zbog kojeg uvijek dajem prednost uzgoju u posudama. Osim što možemo birati najbolji supstrat za sadnju, možemo dozirati i zalijevanje. Naime, treba znati da ljiljani vole redovito i umjereno zalijevanje jer o tome ovisi i kvaliteta cvatnje. No bitna je i kasnija njega. Kada se biljka počne sušiti, posude odnesite nekamo iza kuće, gdje neće biti na oku. Bitno je da dopustite biljci prirodno sušenje, odnosno spuštanje hraniva iz listova u lukovicu. Na taj način osiguravamo ponovno bogatu cvatnju i sljedećeg proljeća, naravno, uz uvjet da posude tijekom zime čuvamo od smrzavanja.

Foto: Nino Šoštarić

Veliki izbor različitih boja i veličina cvjetova ljiljani zahvaljuju tome što se lako križaju

Položaj

Za uzgoj ljiljana najbolje je odabrati polusjenovit položaj, posebno u doba cvatnje. To je, osim toga, i način da produljimo cvatnju jer snažno sunce iscrpljuje biljku. Naprotiv, ako ih uzgajamo u tami, cvjetne stapke bit će krivudave i izdužene pa će biti potrebno povezivanje uz potporanj kako se ne bi prevrnule. Ipak, ako želimo dodatno produljiti cvatnju, moramo se poslužiti još jednim starim vrtlarskim trikom – uklanjanjem ocvalih cvjetnih glavica. Naravno, taj potez nema mnogo smisla kada je riječ o sitnom cvijeću, no kod ljiljana sasvim sigurno djeluje poticajno. Isto vrijedi i za one biljke koje smo odrezali zbog držanja u vazi. Odlučimo li se za taj način uživanja u njihovim cvjetovima, svakako bismo trebali ukloniti prašnike jer na dodir ostavljaju snažan žuti trag koji se teško uklanja s odjeće.

Foto: Nino Šoštarić

Cvijet ljiljana dugo može izdržati i u vazi, no tada svakako uklonite njegove prašnike jer na dodir ostavljaju snažan žuti trag

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije