LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Vrijeme je za sadnju mnogima omiljenog povrća. Ako želite domaći poriluk osigurajte mu ova tri uvjeta!

Ovo povrće najbolje uspijeva na suncu ili u polusjeni, u vlažnom, glinastom tlu – i ako ga sada zasadite moći ćete uživati u njemu i tijekom zime jer posve dobro podnosi hladnoću
07. lipnja 2021. u 06:46 0 komentara 3128 prikaza
poriluk
Foto: Thinkstock

Lipanj je idealan mjesec za sadnju mnogima omiljenog povrća - poriluka. Ovom ljetnom sadnjom u zdravom i ukusnom poriluku ćemo uživati u jesenskim mjesecima. Poriluk nije pretjerano zahtjevna kultura za uzgoj, tako da se ne morate bojati neuspjeha.

poriluk | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako će se razvijati, ovisi o mnogim faktorima poput sastava tla, pozicioniranosti u vrtu, ali i presadnicama koje ste zasadili. Kako biste dobili kvalitetne presadnice, raspitajte se kod onih koji imaju iskustva u tome – preporučit će vam najboljeg uzgajatelja.  Ono što svakako nemojte pokušavati jest sijati sjeme poriluka direktno u gredice jer neće uspjeti.

poriluk | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Poriluk najbolje uspijeva na suncu ili u polusjeni, u vlažnom, glinastom tlu – i ako ga sada zasadite moći ćete uživati u njemu i tijekom zime jer posve dobro podnosi hladnoću. Ključan element uspješnog uzgoja je i gnojidba, najbolje stajskim gnojivom. Presadnice sadite 15 do 20 cm duboko u zemlju, a kad zagrnete zemlju, dobro zalijte biljke.

poriluk | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako temperature u rujnu budu visoke, možete povremeno zaliti gredice s porilukom. Nakon vegetacije poželjno je skratiti listove kako bi bili što deblji. Nemojte ga brati prije nego što naraste minimalno 20 cm.

editorijal Ideje za uređenje balkona i terasa s malo novca i puno stila aromatične biljke brza pomoć Jedan pogled na listove otkriva koje probleme imaju vaše biljke. Evo kako ih riješiti! jedić cvjetne gredice Jedić: Najljepša plava trajnica, ali oprez, ekstremno je otrovan!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.