LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Vrijeme je za radove, sadnju 
i presadnju u povrtnjaku

27. ožujka 2017. u 10:53 0 komentara 1123 prikaza
gnoj
Foto: Promo

Dulji i topliji dani zovu nas u vrtove. Za povrćarsku proizvodnju tlo bi trebalo, po teksturi, biti lako do srednje teško, imati dobar kapacitet za vodu i zrak, povoljnu strukturu i toplinska svojstva te dobru dreniranost. Tlo treba biti bogato organskom tvari s 3-6% humusa i dobro opskrbljeno makro i mikro hranjivima (dušik, fosfor, kalij, kalcij...)

Priprema vrtne gredice

Pomoću vrtnih alata odstranimo najprije korove i ostatke biljaka iz prethodne godine, a zatim prekopamo i usitnimo zemlju. Pripremljenu gredicu po površini posipamo organskim gnojivom Plantella Organik s dugotrajnim djelovanjem u obliku peleta pa ga pomoću grablji lagano unesemo u tlo. Jedna vreća od 25 kg dovoljna je za 170 m2. Plantella Organik u peletima postepeno otpušta hranjive sastojke.Plantella Organik utječe na stvaranje humusa u tlu a to znači bogata tla i bogati urod i do 30% veći prinos. Ako su vam gredice male, najbolje je upotrebiti 100% organsko gnojivo Bio Plantella Nutrivit Univerzal od 3 kg, kojeg upotrebljavate na isti način kao Organik, a možete ga koristiti i za dognojavanje.

Sjetva ili presadnja

Sjetva se obavlja od siječnja do travnja u zaštićenom prostoru ili direktno na otvorenom. Ako ste sijali sjeme u visoko kvalitetni supstrat Bio Plantella Start dobili ste kvalitetne presadnice, a već dva do tri tjedna stara presadnica s prvim listom je spremna za presađivanje.

Prilikom presadnje možemo zemlju u vrtnoj gredici obogatiti i prorahliti kvalitetnim supstratom Plantella Ideal. To je univerzalna zemlja s kvalitetnim humusnim tresetom za prozračnu strukturu tla te biljnim bio vlaknima i bio glinom za dobar razvoj korijena. Kod presađivanja sadnice dožive stres, pa ih je dobro poprskati ili zaliti Bio Plantella Vitom, vitaminskim kompleksom koji biljke brzo jača.

U posude, lončiće ili na otvoreno sijemo začinske biljke koje će nam najviše trebati. Već kroz nekoliko tjedana imat ćemo vlastite zalihe peršina, vlasca, bosiljka…

Kako mlade biljke ne bi stradale od jutarnjeg mraza, zasijanu površinu možete prekriti agrotekstilom. Tako se sjetva može obaviti za oko 15 dana ranije nego pri klasičnom uzgoju. Agrotekstil se ne zateže da bi se biljke nesmetano razvijale, a bočne strane se ukopavaju kako vjetar ne bi zadigao agrotekstil.

Redovita gnojidba

Trajanjem cijele vegetacije povrtnjak zalijevamo otopinom tekućeg gnojiva Bio Plantella Vrtom. Zalijevanjem biljaka ovom ekološkom otopinom pomažemo da se bolje razvije korijenov sustav i takve će sadnice biti zdravije, bujnije i kvalitetnije plodonositi.

gnoj | Autor : PROMO Foto: PROMO

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.