urbano vrtlarenje

Uzgojite povrće na visokim vrtnim gredicama - takva sadnja ima brojne prednosti

Plantella
21.03.2024.
u 06:00

Tijekom ljetnih vrućih dana moramo malo više pripaziti na vlagu u gredicama jer se brže zagrijavaju i isušuje se zemlja. Zbog toga je važno koristiti supstrat BIO Plantella zemlju za visoke gredice

Danas su jako popularne visoke gredice. Visokim vrtnim gredicama nazivamo gredice koje su podignute od tla a mogu se prilagoditi bilo kojem postojećem vrtu, balkonu, terasi i okućnici. Gredice mogu biti izrađene od raznih materijala kao što su drvo, kamen, beton, cigla i podižu se na različite visine od 30 do 120 cm.

Kako izraditi visoku gredicu ?

Prema raspoloživom prostoru napravimo skicu gredice i odaberemo najprikladniji prostor i materijal za izgradnju. Najbolje je, da nam širina gredice ne prelazi 150 cm ( ako je pristup moguć s obije strane) zbog toga kako bi mogli lako pristupiti svim biljkama na gredici. Ako odaberemo drvo kao građu, daske nikako ne smiju biti zaštićene klasičnim sintetičkim premazima ili lakovima, posebno ako želimo uzgajati povrće na organski način. Kao premaz i zaštita prirodnih građevnih materijala može se koristiti laneno ulje.

Prednosti Visoke gredice: pružaju dobru drenažu ako smo složili slojeve po pravilima, lakša kontrola tla za uzgoj, a zemlja u povišenoj gredici je rahlija, s manje korova i s boljim vodo-zračnim režimom. U proljeće se brže zagrije tlo i se razne kulture mogu sijati ranije, manje sagibanja i korist za kralježnicu je višestruka. Zahtijevaju manje održavanja, lakša kontrola štetnika i bolesti te lakše se zaštite biljke od hladnoće prekrivanjem agrilom ili folijama.

 

Kako i čime napuniti gredice?

  • 30 % Bio Plantella zemlja za visoke gredice
  • 40 % kompost i organski materijal
  • 30 % drenažni materijal

Slika, ki vsebuje besede škatla, posoda, pogreb, cvetje

Opis je samodejno ustvarjen

1. Drenažni sloj započinjemo dodavanjem grana različitih veličina. Najbolje je staviti grane u cik-cak uzorak i dodati sve sitnije grančice kako bi se popunile praznine.

2. Slijedi organski sloj s kompostom. Na vrh grana dodaje se deblji sloj otpalog lišća   zdravog orezanog grmlja, višegodišnje kompostirane organske ostatke, biljni otpad,

3. Površinski sloj punimo sa zemljom u koju ćemo saditi. Važno odabrati visokokvalitetnu organsku zemlju BIO Plantella ZA VISOKE GREDICE, koja je posebno namijenjena vrtlarenju u visokim gredicama.

 

JEDNOSTAVNA FORMULA ZA IZRAČUN KOLIČINE ZEMLJE ZA PUNJENJE GREDICE: Na primjer za gredicu veličine: visina 80 cm * širina 80 cm * dužina 100 cm trebamo 4 x Bio Plantella Zemlja za visoke gredice.

Bio Plantella Zemlja za visoke gredice ima bogat sastav, jer, osim odabrane kombinacije treseta, sadrži humus glista, gnojivo, vitamine i aminokiseline. Svojim sastavom dobro zadržava vodu čak i prilikom suše, tako potiče aktivan rast povrća, ljekovitog bilja ili cvijeća tijekom cijele sezone. Prije sadnje dodajemo organsko gnojivo Bio Plantella Nutrivit za visoke gredice  s odabranom kombinacijom hranjivih tvari, fulvinskih i huminskih kiselina, koje biološki aktivira tlo i tako potiče rast i osigurava više cvjetanja i kvalitetnije, organske proizvode. 

Što se nikada ne smije koristiti kao punjenje u visokoj gredici?

Orezane grane četinara i tise, svježe grane vrbe, dijelovi lijeske i ruža, orahov list i grane, iglice četinara, svježe korijenje i gomolji, korovi sa travnjaka, hrastovo lišće, kompost iz javnih kompostišta, svježi stajski gnoj, gnoj životinja koje su uzgojene upotrebom hormona i pesticida. 

Sadnja raznih kultura

U visoke gredice sadnja se obavlja gušće nego inače jer računamo i s bočnim stranama. Moguće je saditi i sijati sve kulture ovisno o našim potrebama. Kombinacije povrća, voća , cvijeća i začinskog bilja u visokim gredicama dodatno će ukrasiti vašu okućnicu, terasu, vrt.

Tijekom ljetnih vrućih dana moramo malo više pripaziti na vlagu u gredicama jer se brže zagrijavaju i isušuje se zemlja. Zbog toga je važno koristiti supstrat BIO Plantella zemlju za visoke gredice. Prilikom zalijevanja biljka dohranjujemo organskim tekućim gnojivom Bio Plantella Vrt, to je biostimulans od smeđih morskih algi za zdrav i snažan korijenov sustav, optimalan rast, veći urod te bolju kvalitetu plodova punog ukusa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije