VL promo

Uzgojite i vi uspješno svoje američke borovnice

promo
Promo
12.04.2017.
u 09:17

Plantella organik dat će borovnicama sve potrebne hranjive tvari

Indijanska plemena već stoljećima sakupljaju razne vrste jagoda po šumama i močvarama Sjeverne Amerike. Među njima su i posebne jagode, s peterokrakom zvijezdom na donjem dijelu, o čemu pripovijedaju mnoge legende. Te su zvjezdaste jagode američke borovnice. Američka je borovnica do dva metra visok grm s plitkim korijenskim sustavom. Četiri do pet tjedana po cvatnji sazrijevaju tamno plavi plodovi slatko kiselog okusa, slični šumskim borovnicama. Biljka postiže punu rodnost nakon osam godina.

Mogu se uzgojiti u vrtu i u loncu

Za normalan rast borovnice trebaju vrlo kiselo, rahlo i jednakomjerno vlažno tlo. Na sunčanom mjestu u vrtu iskopamo veliku sadnu jamu, široku 80 i duboku 40 centimetara. Svaki grm mora imati približno dva kvadratna metra prostora za rast. Stranice jame obložimo folijom da bi spriječili kasnije smanjenje kiselosti zemlje, dok dno mora biti vodopropusno. Pri kopanju jame polovicu zemlje zamijenimo Plantella specijalnom zemljom za rododendrone. U gornji sloj obavezno dodajemo i 100% organsko gnojivo Plantella organik. Zemlju oko grma prekrijemo prostirkom od borovih ili jelovih iglica čime plitak korijenov sustav zaštitimo od isušivanja a istovremeno spriječimo rast korova. Borovnice možemo uzgojiti i u loncu na terasi ili balkonu. Za odrasli grm treba posuda od cca 120 litara. Tijekom godine grmiće američkih borovnica redovito zalijevamo i prihranjujemo. Prihranu činimo dvaput, u razdoblju cvatnje i približno četiri tjedna nakon cvatnje. Za prihranjivanje upotrijebimo dugodjelujuće 100% organsko gnojivo i to Bio Plantella nutrivit za borovnice, u proljeće kada je potrebna velika količina za početak rasta i u jesen kada je tlo iscrpljeno. Svaki mladi grm borovnice pognojimo s 200 - 300 g gnojiva, a za starije borovnice upotrebimo duplo više. Organske pelete potresemo oko grma i zakopamo u tlo.

Rezidba i zaštita

Rezidba američkih borovnica slična je rezidbi crnog ribiza. S njom započnemo godinu dana nakon sadnje, pred pupanje. Američke borovnice rode na dvogodišnjoj ili trogodišnjoj grani pa starije grane odrežemo. Tako se pravilnom rezidbom pobrinemo za što više rodnih izdanaka. Prikratimo i prejake jednogodišnje izdanke kao i one koji rastu prema unutrašnjosti grma. Štetnici i bolesti su kod američkih borovnica rijetki, ali ih svejedno ujesen, kad otpadne lišće, te u proljeće pred pupanjem, preventivno prskamo pripravkom od bakra Bio Plantella cuprovin 50. Jedini štetnici su ptice, od kojih urod zaštitimo gustom mrežom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije