zdrava i lijepa

Uzgajamo je zbog slatkog lišća, ali stevia je odlična dekorativna biljka s efektnim cvatom

27.02.2023.
u 06:00

Dugo toplo proljeće, ljeto i duga topla jesen pogoduje razvoju veće količine lišća. Kraći dani uvjetuju pojavu intenzivne cvatnje

Stevia je išegodišnji zeljasti grm iz porodice glavočika (Asteraceae). Može narasti i do 1 m u visinu. Listovi stevije su dugi oko 5, a široki oko 2 cm. U listovima se nalazi osam različitih glikozida, a najznačajniji su steviozid i rebaudiozid A, koji se ovisno o načinu uzgoja i sorti nalaze u lišću u različitim postocima i o tome ovisi koliko će biti slatki.

Foto: pixabay

Količina steviozida se najčešće kreće u rasponu od 4-12 posto. Svježe lišće stevije ima ugodan slatki okus zbog glikozida steviozida, od kojih je najznačajniji steviozid, čiji je ekstrakt 200 do 300 puta slađi od šećera, dok je osušeno lišće stevije 30-40 puta slađe. Stevija nema kalorija i ne sadrži ugljikohidrate.

Suptropska je biljka koja formira veću količinu lišća u uvjetima intenzivnog sunčevog svjetla i viših temperatura. Dugo toplo proljeće, ljeto i duga topla jesen pogoduje razvoju veće količine lišća. Kraći dani uvjetuju pojavu intenzivne cvatnje. Prosjek temperatura tijekom uzgoja stevije kreće se od 15 – 30 °C. Temperature ispod 5°C zaustavljaju rast, a ispod 0°C stevia će biti značajno oštećena. Ono što mnogi ne znaju činjenica je da je ova biljka vrlo dekorativna i da je super izbor i na balkonu i u vrtu.

1/9

Primjena: Osim što snižava tlak, stevija regulira šećer u krvi i dobar je izbor za dijabetičare. Istraživanja su potvrdila da 1000 miligrama stevije na dan smanjuje razinu šećera u krvi kod ljudi s dijabetesom tipa 2 za 18 posto. Ima antibakterijska svojstva, a pomaže i kod karijesa i gingivitisa. Koristiti kao aktivni sastojak u kremama za ekceme i akne.

Napomena: Pri kupnji preporuka je kupovati čitavo lišće pa ga doma samljeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije