dolazak proljeća

Uz ovih 15 savjeta u vrtu ili na balkonu imat ćete najljepši dnevni boravak na otvorenom

tropski vrt
Shutterstock
03.03.2021.
u 13:44

Ako ste od onih koji vječno planiraju uređenje vrta, ali nikako da nađete vremena za realizaciju možda će ove jednostavne vrtne ideje biti upravo ono što trebate

Veliki vrt veliki je užitak, a pokazao se i jako korisnim u ovo pandemijsko vrijeme. Međutim, zahtjeva i pun brige. Ako ste od onih koji vječno planiraju uređenje vrta, ali nikako da nađete vremena za realizaciju možda će ove jednostavne vrtne ideje biti upravo ono što trebate. Uz njih će vaš dnevni boravak na otvorenom izgledati odlično. Najbolje od svega je pak što se ove ideje ne odnose samo na vrt već i na dvorišta i balkone.

Foto: IKEA

Prvi korak je - čišćenje

Ako imate šupu ili spremište, razmislite o novom sloju boje - momentalno će vrt ili dvorište izgledati bolje. Istu formulu trebalo bi prenijeti i na ograde koje je potrebno također obnoviti. Alternativno, posegnite za paravanom od bambusa ili trske koji će vam omogućiti i vertikalnu sadnju. Svaki će vrt imati koristi od dobrog pospremanja. Osim čišćenja lišća i smeća, iskopajte korov i sve biljke koje nisu prezimile. Uredite rub travnjaka, operite prljave  podove i  zidove. Vrt će odmah živnuti!

Foto: IKEA

Dodajte nekoliko šarenih tegli

Prekrasan vrt ne bi bio potpun bez boja i sada je sjajno doba godine za početak planiranja. Posadite u tegle lukovice koje cvatu ljeti - ili kupite neke unaprijed posađene biljke - i rasporedite ih po vrtu ili balkonu. Pobrinite se da posude koje odaberete budu vesele i šarene.

Foto: IKEA

Dnevna soba na otvorenom

Krenite sad, na vrijeme, za pripremu prostora na otvorenom kako biste sve do jeseni uživali u dnevnom boravku okruženi prirodom.  Vodootporni tepih, udoban namještaj i ogledala pomažu stvoriti stilski prostor za opuštanje. Dodajte električni ili plinski grijač kako bi vam bilo toplo, a novi ćete prostor koristit ćete do kasne jeseni.

tropski vrt
1/12

Novo popločenje

Zamijenite stare i ispucale ploče i dijelove koji nedostaju. To će uvelike utjecati na cijeli prostor. Imajte na umu da su velike kamene ploče jako popularne, a posebno dobro izgledat će u kombinaciji s drvenim detaljima.

Foto: IKEA

Uložite i u umjetne biljke

Prave biljke su sjajne, ali također mogu biti vrlo zahtjevne za održavanje i ovisne o vremenu. Umjesto toga, isprobajte nekoliko predmeta od umjetnog materijala. Ne samo da su realističniji nego ikad prije, oni su dobar način da uljepšate svoj vrt tijekom cijele godine. Zamislite par umjetnih kuglica od šimšira s obje strane vrata, rascvjetalu bugenviliju na terasi ili bujne viseće košare kojima nikad nije potrebno zalijevanje.

Foto: screenshot/facebook

Vrt divljeg cvijeća

U kutove dodajte živo grmlje koje neće zahtijevati stalno održavanje. Nakon nekog vremena imat ćete predivnu živu ogradu.

Stvorite vedrinu

Usredotočite se na stvaranje osjećaja vedrine i dobrog osjećaja. Vrtnu klupu ili namještaj postavite u osamljeni kut kako biste omogućili prostor za mirno promišljanje, okružen bujnom oazom biljaka.

Foto: screenshot/facebook

Napravite viseću košaru

Ako kod kuće imate staro cjedilo, savršeno je za pretvaranje u privlačnu viseću košaru. Sve što vam treba je podstava, malo komposta i cvijeće koje ćete posaditi i gotovi ste.

Iskoristite zaboravljene komade

Stari set polica savršen je za stvaranje stola za lončanice ili vertikalne žardinjere. Obavezno zaštitite namještaj od vremenskih utjecaja, tako da će trajati zimi i ljeti.

Dodajte zrcalo

Ako postoji mračni, tmurni kutak, pokušajte ga transformirati zrcalom otpornim na vremenske uvjete postavljenim tako da stvorite žarišnu točku na kojoj se prije nije vidjelo ništa osim paučine. U malom, zatvorenom vrtu, ili balkonu, također može stvoriti iluziju većeg prostora.

Uložite u umjetnu travu

Ako želite bujni zeleni travnjak, ali nemate vremena za brigu, odgovor je umjetna trava. Više nije tabu, zahvaljujući realnom dizajnu, i na oko i na osjet djeluje baš kao prava.

Birajte dobre susjede

Ovaj praktični savjet zahtijeva malo istraživanja prije nego što ga napravite. Naprimjer, jake mirisne biljke poput majčine dušice dobro uspijevaju pored ruža.

Foto: pixabay

Uložite u samozalijevanje

Postoje brojne vrtlarske tehnike koje će vam olakšati održavanje zemljišta. Jedna od najboljih svakako je sustav samozalijevanja, posebice ako imate veliki vrt i/ili travnjak.

Malo neurednosti je poželjno

Ne mora sve u vrtu i na balkonu izgledati kao po "špagi". Ostavite metvicu da se raširi iz tegle, a vrijesu dopustite da raste neposlušno. Ponekad je prirodu najbolje prepustiti samo sebi. Samo pazite da biljke dobro prihranjujete.

Foto: pixabay

Sadite ‘neuništive’ sukulente

Umjesto da se neprestano borite s biljkama ,razmislite o ulaganju u sukulente koji se mogu nositi sa svim (ne)uvjetima. Ali ako volite nešto mirisno, jasmin je biljka koja je izuzetno otporna, treba joj tek malo vode

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije