ponešto o lončanicama

Tamne posude čuvaju toplinu zemlje, glinene se brzo isušuju

lončanice
Foto: Shutterstock
1/4
25.03.2015.
u 13:31

Svaka lončanica mora imati otvore za otjecanje viška vode. Voda je i razlog zašto mora biti postavljena na vodoravnu plohu

Osjetljive biljke koje zahtjevaju dobru drenažu vole biti posađene u glinene posude. Međutim, valja znati da se lončanice od pečene gline brzo isušuju pa tijekom vrućih dana valja biljke češće zalijevati. Takve posude najbolje je postaviti na sjenovito mjesto i zaštititi od vjetra jer i vjetar pomaže isušivanju.

Plastične posude birajte u tamnijoj boli jer upijaju toplinu i tako zemlju održavaju višu temperaturu zemlje, što pogoduje razvoju korijena.

Svaka lončanica mora imati odvodne otvore kako bi višak vode mogao otjecati.

Lončanice uvijek postavite u strogo vodoravni položaj, jer ako je, primjerice, polica malo zakošena na jednom djelu će se voda zadržavati.

Biljke penjačice vole duboke posude.

U vrtu, terasi ili na balkonu, dekorativno će izgledati i bilje zasađeno u neobičnim "lončanicama" - bačvama, kantama, starim loncima, drvenim sanducima...

Foto: screenshot/facebook

>>Proljetna generalka sobnog bilja: nova zemlja, tuširanje i svježi zrak

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije