ZELENA METROPOLA

Parižani će saditi vrtove na krovu opere i stubištu koncertne dvorane

pariz
Foto: Promo fotografija
1/3
18.04.2016.
u 10:34

Da bi se ozelenio, gusto naseljeni francuski glavni grad koji odlikuju ulice i visoke zgrade nuditi će na čak 47 lokacije urbane vrtove građanima

Vlasti Pariza odlučile su ponuditi 47 mjesta u francuskom glavnom gradu za uzgajanje biljaka i povrća, poput krova Opere Bastilja ili podzemnih garaža. Cilj akcije "Pariški uzgajivači" (Paris-culteurs) je da se do 2020. zasadi ukupno 100 hektara u Parizu i tako na konkretan način odgovori na izazove koje donose klimatske promjene.

Uprava gradskog prometa stavila je na raspolaganje 1.000 kvadratnih metara krovne terase svog zdravstvenog centra, a hipodrom u Vensenu 3.500 kadrata krova i centralnog dijela koji okružuje staza, za uzgoj povrća.

Parcele bi trebalo biti pogodne za korištenje različiih tehnika uzgoja poput akvaponije - organske proizvodnje povrća u kojoj se ribe i biljke uzgajaju u povezanom sistemu, hidroponije, permakulture - stvaranja sistema po ugledu na prirodne ekosisteme, uzgoja u gredicama ili proizvodnje gljiva.

Foto: Promo fotografija
Stepenište velebne koncertne dvorane Bercy bit će oplemenjeno povrtnim kulturama koj će saditi građani

Potencijalni uzgajivači imaju rok do 4. srpnja da podnesu svoje projekte koje će ocjenjivati međunarodni žiri.

Više o ovom projektu pročitajte OVDJE.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije