Unosna ideja

Urbani vrt u tunelu 33 metra ispod Londona

tunel
Promo fotografije
VL
Autor
Antonela Vukorepa/VLM
01.03.2014.
u 00:00

Usjevi su ovdje sačuvani od nametnika, lošeg vremena, bolesti...

Vrtovi se mogu zasaditi gotovo svuda pa čak i tridesetak metara ispod površine zemlje!

Duboko ispod ulica Londona, u prostoru koji je služio kao skrovište za 2. svjetskog rata, Britanci Richard Ballard i Steven Dring pokrenuli su malu urbanu farmu s ciljem da hranom opskrbe obližnje restorane i trgovine u južnom dijelu grada. Htjeli su dokazati da je uzgoj bilja moguć i na naoko neprikladnim lokacijama, a sve kako bi se smanjilo zagađenje okoliša pri prijevozu hrane od farmi do stola.

U tunelima su usjevi očuvani od štetnih utjecaja ugljikova dioksida, nametnika i bolesti koje u vanjskom okruženju mogu zahvatiti biljke. Naravno, nema ni faktora nepredvidljiva vremena. Projekt hidroponskog uzgoja razvijali su 18 mjeseci na području od 2,5 hektara.

Radi se o uzgoju bilja bez tla, često na umjetnim, sintetičkim podlogama, pri čemu je korijenje u vodi obogaćenoj hranjivim otopinama.

Prvo što će uzgajati bit će grašak, brokula, češnjak, vlasac i nešto minijaturnog povrća i začinskog bilja, što se svidjelo jednom od lokalnih šefova kuhinje.

– Prvo sam mislio da su ti dečki potpuno ludi, ali kad sam kušao njihove probne proizvode bio sam oduševljen – kazao je Michel Roux. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije