RECIKLIRANO IMANJE

Uče, žele pomoći, istražuju i sade ekoproizvode

vrtni alat
Foto: Thinkstock
26.09.2014.
u 10:24

Cilj je intenzivno istraživanje alternativnih modela napredne ekološke poljoprivredne proizvodnje

Kako proizvoditi hranu, što i kamo s otpadom, kako postići bioraznolikost, sam graditi kuću, svladati tehniku pokrivanja krova slamom, ali i kako poboljšati međuljudske odnose... odgovori na ta i još stotine pitanja mogu se pronaći na recikliranom imanju u selu Vukomeriću na obroncima Vukomeričkih gorica. Imanje je zapravo edukacijski centar za permakulturu i tehnologije održivog razvoja. Bruno Motik objašnjava:

– Naše imanje zamišljeno je kao poligon za eksperimentiranje na različitim područjima. Organiziramo otvorene radionice, učimo kako primijeniti održivost u različitim područjima. Koncept otvorenog radioničarstva i aktivnog učenja doveo do sposobnosti da educiramo druge.

A sve je počelo slučajno. Ekipa zanesenjaka sanjala je kako će mijenjati svijet. Zemljište su dobili na dar od prijateljeva oca i nakon svladavanja početničkih koraka ostvarili svoj san. Dio je priče i proizvodnja hrane. Imanje trenutačno obuhvaća oko 2 ha poljoprivrednog zemljišta na kojem se proizvodi ili se tek planira proizvodnja ljekovitog bilja, hrane i svega što ulazi u tlo i izlazi iz njega.

– U permakulturi se uvijek kombinira veći broj kultura jer se tako stvaraju otporniji i stabilniji sustavi. Ljekovito bilje kombinira se u gredicama s povrtnim kulturama, a naglasak je na autohtonim kulturama koje uspijevaju i u divljini. Primjerice, u Vukomeričkim goricama samoniklo raste više od 10 vrsta metvice. Zasad nemamo ni potrebe eksperimentirati s nekim egzotičnim biljkama jer u našem podneblju i ovako uspijeva pregršt ljekovitih biljaka kao što su matičnjak, metvica, stolisnik, trputac, neven ili kadifa – ističe B. Motik dodajući kako sve te biljke nalaze svoje mjesto i u povrtnjaku gdje čuvaju druge biljke od nametnika.

Neven, primjerice, odbija štetne nematode koje napadaju korijenje povrća.

>>I Osječani dobili svoj urbani vrt na "Rastancima"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije