Često nastane zabuna kada spominjemo šipak - jedni će pomisliti na nar, mediteransko voće koje ispod tvrde kore sadrži sitne male slatko-kiselkaste ružičaste plodove, a drugi će tvrditi kako je to divlji šipak, biljka s crvenim bobicama veličine maslina od koje najčešće radimo čaj.
I jedni i drugi su u pravu, jer se za obje voćke u mnogim krajevima Hrvatske koristi isti naziv. Plodovi obiju biljaka vrlo su ljekoviti, ali i dohodovni pa se u svijetu uzgajaju plantažno, dok kod nas to nažalost nije slučaj.
- Kod nas se rijeko uzgaja komercijalno što bi nekima omogućilo i dobru zaradu i zaposlenje pa divlji šipak odnosno plod pasje ruže uglavnom nalazimo samorastuću u prirodi - tvrdi agronom Željko Peran. Divlji šipak češće koristimo za kulinarstvo, a manje jedemo svježe ubrane plodove jer nisu tako ukusni kao oni od nara. Ali je zato grm divljeg šipka vrlo dekorativan. Unatoč tome rijetko se koristi u oblikovanju vrta. Veću primjenu, kako nam je otkrio agronom Peran, šipak ima kao biljka koju sadimo za oblikovanje živice.
Uberite plodove prije nego što prezriju i sušite ih u pećnici na 50°C dok ne budu krhki
Specifičnost živice od šipka jest što ju ne formiramo strogo geometrijski već prikraćivanjem kako bismo dobili prirodni štit. Trnoviti grm šipka, koji zna narasti i do 4 metra, dozrijeva u jesen te je cijeli mjesec studeni idealna prilika da uberete njegove intenzivno crvne plodove. Kako biste se zaštitili od trnja, svakako ne idite u berbu bez rukavica. Od šipka možete raditi ukusnu marmeladu, rakiju, vino i sirup, a možete ih sušiti te koristiti za ukusan domaći čaj koji obiluje vitaminom C te je zato nezamjenjiv u liječenju prehlade.
- Za čaj možete koristiti i sušene listove i cvjetne latice šipka - i one sadrže vitamin C kojeg ova voćka sadrži više nego bilo koji agrum. Laticama cvijeta potopljenima u ulju ili pripravkom nastalim destilacijom možemo liječiti opekline i ispucalu kožu - preporuča Željko Peran.
- Krenite već ovaj vikend u prirodu i potražite šipak na sunčanim rubovima šume, uz međe na njiivama i među grmljem.
- Ubrane plodove trebalo bi sušiti u pećnici zagrijanoj na 40 do 50°C jer će tako zadržati intenzivnu crvenu boju. Sve više temeprature će ga potamniti kao i ako ga uberemo kada je prezrio.
- Prije sušenja odstranite peteljke i pecite plodove dok ne postanu krhki. Imajte u vidu da od 2 kg šipka dobijete nešto manje od 1 kg suhog.
- Čuvajte ga u platnenim vrećicama od lana ili pamuka i to na hladnom i prozračnom mjestu.
- Svakako ga iskoristite do iduće jeseni, jer mu je rok trajanja godinu dana.
>>Samoniklo bilje - jestivo, ljekovito i na dohvat ruke