Drvo budućnosti paulovniju prvi je hrvatskoj javnosti za Dom i vrt predstavio diplomirani inženjer agronomije Jurica Glumpak. Bilo je tada puno pitanja o ovom drvetu, a nakon posjeta prvoj plantaži paulovnije u okolici Zagreba posjetili smo i mladog agronoma. Željeli smo doznati kako napreduje sadnica koju je J. Glumpak na dar dobio od osječke tvrtke Vomi commerce kojoj su se javljali zainteresirani čitatelji. Sadnica lijepo napreduje, još je u tegli, a i u klijalištima OPG-a Biserke Glumpak u Bedekovčini raste nekoliko sadnica ovog drveta.
– Paulovnija je kod nas u pokusnoj proizvodnji i nakon potrebnog testiranja bit će spremna za sadnju sljedeće sezone – kazao nam je agronom. Otkrio nam je da se za drvo zainteresirao tražeći biljke zanimljive pčelarima.
– To je trebala biti medonosna biljka koja će cvasti u različito vrijeme od autohtonih vrsta i cvatnja se nikako nije smjela poklopiti s bagremom zbog proizvodnje autohtonog bagremova meda – kaže Jurica Glumpak koji je u domaćoj i stranoj literature i pronašao evodiju i paulovniju. Kako se o evodiji uglavnom sve zna, nastavio je s istraživanjem paulovnije.
Sadite bez straha:
1. Osim sadnje zbog energetske vrijednosti, u vrijeme kada su energenti skupi, napominje da su svinje u susjedstvu jako dobro prihvatile lišće ovog drveta u hrani
2 Tri prednosti Može se koristiti i građa pa je korist višestruka: daje medonosnu pašu, obradivo tlo i drvo, a kad se drvo sruši iz njega ponovno naraste novo drvo
3 Uobičajeno u okruženju Iznenađen je koliko se ovo drvo koristi u okruženju. Nitko se ne mora bojati da će potisnuti autohtono drveće jer drvo nije invazivno, nema samorazmnožavanja