LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi

Travnjak treba pokositi i očistiti od lišća ili mahovine

Redovito košenje trave preporučuje se i u jesenskim mjesecima, posebno ovako kad su ugodni i topli dani i kad nema jutarnjeg mraza
18. listopada 2014. u 15:30 0 komentara 2064 prikaza
Travnjaci
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Bez obzira na to radi li se o ukrasnom travnjaku ili našoj zelenoj oazi oko kuće po kojoj se slobodno igra, skače ili igra nogomet, ovo je vrijeme kad travnjak treba pripremiti za zimu. Stručnjaci preporučuju češće i niže košenje kako bi se trava bolje bokorila. Bokorenje trave potrajat će do prvog mraza. Nužno je travnjak očistiti od lišća i mahovine jer otpalo lišće, mahovina i nekošena trava zadržat će snijeg.

Tijekom zime trava će požutjeti i sve će to skupa uništiti zelenu površinu. Na proljeće će izgledati zapušteno i bit će puno više posla. Vrijeme je i za jesensku gnojidbu, a za pravilan izbor gnojiva najbolje se konzultirati sa stručnjacima jer izbor ovisi o vrsti zasijanih trava, podneblju u kojem se travnjak nalazi, a često i o starosti travnjaka. Ako se u taj posao upustite bez konzultacija, dobro je znati da se na tržištu može naći i specijalno jesensko gnojivo za prihranu travnjaka koje sadrži sporooslobađajući nitrogen.

Travnjaci | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Velik broj ovih gnojiva u sebi sadrži i sredstva za uništavanje mahovine. Kad se prihranjuje travnjak, najbitnije je pratiti upute proizvođača gnojiva. Jesenski mjeseci, kad prođu ljetne žege, a zemlja je još dovoljno topla, idealni su za sjetvu trave. S obzirom na sadašnje temperature, ovog listopada još ne prijete nagla zahlađenja i mrazevi, ali na to valja pripaziti. Za travnjak oko okućnice najbolja je mješavina trava. Kilogram sjemena dovoljan je za zasijavanje 30-40 četvornih metara travnjaka, pri čemu posebnu pozornost treba obratiti na ravnomjerno raspoređivanje sjemena pri sjetvi.

Sjeme nakon sjetve treba lagano zagrabljati i prijeći valjkom. Prve vlati trave niknut će nakon 10-20 dana. Kako tijekom godine na travnjaku nastaju različita oštećenja, dobro ih je popraviti. Oštećenu travu iskopajte pa zasijte novu držeći se pravila za sijanje trave poput pripreme tla, sijanja, laganog pokrivanja sitnom zemljom, valjanja i zalijevanja.

>>Htjeli biste zimi uzgajati povrće na balkonu? Evo kako!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.